Proef met Google-bril bij Argos

26-01-2016 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Argos Zorggroep houdt een proef om het werk en leven van mantelzorgers makkelijker te maken door middel van de futuristische bril Google Glass. Dat schrijft het AD in de krant van vandaag.

De bril wordt gebruikt om 'van een afstand' mee te kijken met de mensen die zorgdragen voor hun familie of vrienden. Vijftien van hen dragen de bril bij gelegenheid. Bijvoorbeeld om de zorgverlener die op afstand meekijkt een indruk te geven van onbegrepen gedrag van de man of vrouw waarvoor wordt gezorgd. Ook thuiszorgmedewerkers dragen de bril soms; zo kunnen zij een arts of verpleegkundige laten meekijken, bijvoorbeeld bij de behandeling van wonden.

Argos Zorggroep heeft en tiental zorgcentra in het Waterweggebied, in Schiedam Drie Maasstede, Marconihove en Francois Haverschmidt en biedt dus ook thuiszorg. Het zou de eerste instelling van Nederland zijn die op deze manier werkt. Om de communicatie tussen mantelzorger of thuiszorger en de meekijkers zo goed mogelijk te laten verlopen, is programmatuur ontwikkeld door het bedrijf 1 Minuut Zorginnovatie. Verzekeraar DSW ondersteunt het project, waarvoor het rijk een bijdrage van 250.000 euro beschikbaar heeft gesteld. Het initiatief past in het beleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

De proef loopt al een half jaar. In die tijd zijn naar verluidt ongeveer vijfhonderd adviezen verstrekt na gebruik van de Google-bril. De proef loopt door tot eind volgend jaar.Gerelateerd