Schiedam trekt minister Schippers aan jasje

22-06-2016 Gezond Redactie

Patricia van Aaken trekt over het verdwijnen van de kraamzorg aan de bel in politiek Den Haag

SCHIEDAM – De sluiting van de kraamzorg bij het Vlietland Ziekenhuis krijgt een staartje in politiek Den Haag. Donderdag gaat de Schiedamse wethouder Patricia van Aaken naar de Tweede Kamer, waar ze minister Edith Schippers wil confronteren met de situatie die niet op zichzelf staat. Want iets dergelijks kan ook in andere gemeenten gebeuren en het houdt niet op met kraamzorg. Meer ziekenhuizen zullen afdelingen willen samenvoegen.

Uiteindelijk blijft er van de ziekenhuizen buiten de grote steden niet veel over dan veredelde poliklinieken. Die waarschuwing kwam onlangs al van Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar.

Schiedam, Vlaardingen en Maassluis hebben met de gemeente Nisserwaard (Spijkenisse en Bernisse) een gezamenlijke brief geschreven aan de Tweede Kamer. Daar wordt morgen vergaderd over zwangerschap en geboorte. In de pauze wil wethouder Van Aaken de minister aanschieten. Zowel de wethouder als de minister hebben volksgezondheid in hun portefeuille.

Begin juli is er weer overleg tussen de huisartsen en verloskundigen, waarbij alle mogelijke vervolgstappen worden besproken om het bestuur en de directie van Vlietland/Franciscus tot andere inzichten te brengen.

De kraamzorg wordt geconcentreerd in Franciscus. Het ziekenhuisbestuur heeft dat voornemen laten toetsen door het Regionaal Orgaan Acute Zorg en door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, verantwoordelijk voor de ambulancezorg. Beide organen hebben geen bezwaar tegen de verhuizing. De kritiek is echter dat het bij geboortezorg niet alleen om acute kwesties en spoedhandelingen gaat, maar dat de kraamzorg een basisvoorziening is die dichter bij huis hoort. Een ziekenhuis zonder geboortezorg verliest zijn ziel, zei Oomen (DSW) eerder al.Gerelateerd