Uitbraak Britse virusvariant in Lansingerland blijkt beperkt

22-01-2021 Gezond Redactie


LANSINGERLAND - De uitbaak van de Engelse variant van het Coronavirus in Lansingerland is beperkt gebleven. Dat concluderen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC die een grootschalig onderzoek uitvoerden.

In dat onderzoek werden tot dusver 26.000 mensen getest. Alle inwoners vanaf twee jaar in Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek kregen een oproep zich te laten testen op Corona. Nog eens een kleine twintigduizend mensen hebben aangegeven zich te willen laten tetsen. Een dergelijk massaal testen werd in Nederland nog niet eerder gedaan.

Dat tussentijdse conclusie is dat de alarmerde berichten die de uitbraak zagen als het begin van een golf van Coronabesmettingen naar de Britse variant, voorbarig zijn. Grofweg één procent besmet van de mensen blijkt geïnfecteerd met het Coronavirus, te weten 242 inwoners van de gemeente. Dat is net zo veel als het landelijk gemiddelde, zegt de GGD. In twaalf procent van de besmette gevallen werd de Britse variant van het virus aangetroffen.

Eind vorig jaar werd bekend dat de Britse variant van het virus was opgedoken bij kinderen en leerkrachten van de Willibrordschool in Bergschenhoek. Daar werden zo'n dertig besmettingen vastgesteld. Uiteindelijk bleef aan aantal besmettingen dat de linken was aan de school, beperkt tot 46 mensen. Begin deze maand riep de gemeente Lansingerland alle inwoners op om zich te laten testen voor een groot onderzoek naar deze mutant.

Directeur GGD Rotterdam-Rijnmond Saskia Baas: "De resultaten die we tot nu toe hebben, laten zien dat de Britse variant, met name op de Willibrordschool, flink is verspreid onder leerkrachten en leerlingen van deze basisschool en onder de gezinnen van deze mensen. Dit maakt de aanname dat deze variant besmettelijker is dan de gewone variant waarschijnlijker."

Bij het massatesten werden ook mensen positief op het virus getest die geen klachten hadden. "Het onderstreept hoe belangrijk het is voor iedereen om zich aan de maatregelen te houden. Want ook zonder klachten, kun je besmet zijn met het coronavirus en ben je dus besmettelijk voor anderen", zegt GGD-arts Ewout Fanoy.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date