Categorieën

Service

Vlietland ont-fusie-en?!

Vlietland ont-fusie-en?!
Nieuws

Vlietland ont-fusie-en?!

  • Han van der Horst
  • 07-02-2016
  • Nieuws
Vlietland ont-fusie-en?!

COLUMN - Het Vlietland leeft onder een kwaad gesternte. Juist nu de patiënten in Schiedam en Vlaardingen de teleurstelling over het sluiten van de kraamafdeling moeten verwerken, komt nieuws naar buiten over een enorme muizenplaag. Het publiek moet zich laten geruststellen door de mededeling dat dit gedierte zich uitsluitend in en rond het restaurant metterwoon gevestigd had. Het stak snuit en snorharen niet om de hoek op de patiëntenkamers. Tenslotte was het probleem al 'voor 99% opgelost'.

Mededelingen van dien aard heeft het ziekenhuis al vaker moeten doen. De bouw al was door tegenslagen omgeven, omdat men zo ongeveer het slapste en het modderigste stukje Schiedam had uitgekozen om er een loodzwaar complex op te zetten. Het budget kende dramatische overschrijdingen zodat het nieuwe Vlietland bij wijze van geboortegeschenk een zware schuldenlast meekreeg. Verscheidene malen spande het er dan ook om: zou het splinternieuwe ziekenhuis failliet gaan of niet?

De fusie met het Sint-Franciscus Gasthuis was ook bedoeld om meer stabiliteit te brengen. Die zal er nu wel zijn, maar inmiddels staan er nieuwe perikelen voor de deur. De overkoepelende leiding van beide ziekenhuizen doet aan efficiency-slagen en synergie. Waarom zouden alle specialismes in beide vestigingen vertegenwoordigd zijn? Dat is de achtergrond van het inmiddels afgeblazen plan om de spoedeisende hulp naar Rotterdam te verplaatsen. De prijs is het vertrek van de kraamafdeling.

Aanvankelijk kenden Schiedam en Vlaardingen drie ziekenhuizen. In de jeneverstad waren de katholieke Dr. Nolet Stichting en het algemene Gemeenteziekenhuis al samengegaan. Om het Vlietlnd te vormen kwam daar het Vlaardingse Holy bij. Voor de eeuwwisseling al besloot de directie dat de bestaande behuizingen – die uit de jaren zestig stamden en er allesbehalve verkrot uitzagen – tegen de vlakte moesten om vervangen te worden tot het complex dat zich nu in de modder tussen de spoorlijn en de A20 verheft.

Nooit heeft iemand duidelijk kunnen maken waarom het concentreren van ziekenhuiszorg in gigantische gebouwen die voor de patiënten een lange reistijd betekenen, zo´n geweldige verbetering zou zijn. Er wordt ons natuurlijk veel wijs gemaakt over de vergrijzing van de bevolking, de enorm stijgende kosten en de ingewikkeldheid van de medische technologie, maar specifiek zijn die argumenten zelden. Bovendien maakt moderne computertechnologie juist decentralisatie betaalbaar en niet concentratie.

Wel is duidelijk dat zich op de huid van grote organisaties een uiterst kostbare schimmel van management en aansturing vastkoekt, die er toe leidt dat professionals steeds minder aan hun vak toekomen en steeds meer tijd moeten steken in het vragen van toestemming en het afleggen van minutieuze verantwoording.

Chris Oomen, de baas van DSW, zegt dat Vlietland en Franciscus de fusie maar uit elkaar moeten trekken, als dit de gevolgen zijn.

Hij heeft gelijk.