Beurs straft SBM af op resultaten

11-02-2016 Nieuws Redactie

AMSTERDAM / SCHIEDAM - De resultaten van SBM Offshore en het nieuws over het verloop van de smeergeldaffaire in Brazilië, vallen zeer slecht op de Amsterdamse beurs. Het aandeel levert momenteel dertien procent in.

Dit terwijl het bedrijf, met een belangrijke vestiging in Schiedam, zijn aandeelhouders voor het eerst in jaren een dividend gaat uitbetalen. Het gaat om 21 cent per aandeel.

Gisteren kwam belangrijk nieuws naar buiten: SBM Offshore is dicht bij het afronden van de gesprekken in Brazilië over afhandeling van de affaire waarbij het betrokken is. Vertegenwoordigers van de maritiem dienstverlener betaalden mogelijk smeergeld bij het verwerven van klussen van oliemaatschappij Petrobras. Om een schikking te kunnen betalen neemt het bedrijf alvast een reservering van 245 miljoen dollar.

Dat drukt het resultaat van het bedrijf aanzienlijk. De maker van productie- en opslagplatforms voor de olie- en gasindustrie boekte afgelopen jaar een lager operationeel resultaat: er ging vijf procent vanaf. De belangrijkste oorzaak daarvan is het uitstellen van investeringsbeslissingen van klanten (vanwege de lage olieprijzen). Het resultaat kwam uit op 191 miljoen dollar.

De omzet van SBM Offshore bedroeg 2,6 miljard dollar, een daling met 26 procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst over 2015 was 24 miljoen dollar.

De dienstverlener rekent voor dit jaar op een omzet van twee miljard dollar en een winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van 750 miljoen dollar. Het orderboek was eind 2015 18,9 miljard dollar groot.

SBM Offshore zegt nog niets te kunnen zeggen over de definitieve omvang van de schikking met de Braziliaanse autoriteiten, noch over het moment waarop hierover meer bekend zal worden.


Gerelateerd