Blijdschap Wiebes in Schiedam mogelijk niet terecht

24-05-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Toen staatssecretaris Eric Wiebes op 19 maart in Schiedam bekendmaakte dat Vattenfall de tender had gewonnen om het windmolenpark Hollandse Kust (zuid) te bouwen, leek de zaak beklonken. Maar zeker is de opdracht nog niet. Twee groepen van bedrijven die ook meedongen naar de grote opdracht, tekenen nu bezwaar aan.

Het gaat om een consortium van Eneco, Van Oord en een dochterbedrijf van Mitsubishi (samen Wit Wind) en om Innogy, het moederbedrijf van Essent.

Wiebes was op bezoek bij HSM aan de Wilhelminahaven maar wat blij te kunnen aankondigen dat het windpark het eerste in de wereld wordt dat zonder overheidssubsidie zal worden gebouwd. Vattenfall kreeg de voorkeur omdat het 'nog beter z'n risico's had ingedekt', aldus de staatssecretaris. Het windmolenpark komt tussen Katwijk en Zandvoort voor de kust te staan. Het werk wordt uitgevoerd in opdracht van Chinook, een commanditaire vennootschap van Nuon Energy, dat weer een dochter is van het Zweedse concern Vattenfall. Het windpark gaat duurzame energie leveren, goed voor het verbruik van een miljoen huishoudens. Het moet in 2022 gereed zijn.

Of het bezwaar van de 'verliezers' consequenties heeft voor de opleveringsdatum is nog niet bekend. De twee partijen nemen geen genoegen met de gang van zaken. Zij vinden de toelichting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over de gang van zaken tijdens de tender 'te sumier'. Zij willen graag meer informatie, vooral met het oog op soortgelijke aanbestedingstrajecten in de toekomst.

Beide partijen hebben een zogenaamd wob-verzoek ingediend. Daarin verzoeken zij de overheid meer informatie te verstrekken. Met de uitkomst van zo'n verzoek, kunnen Innogy en het Eneco-consortium naar de rechter. In dat geval kan de bouw van het subsidieloze windpark vertraging oplopen.

HSM Offshore is een grote partij in de bouw van windturbines op zee.


Gerelateerd