Haagse dorknoper draait wereldexpo aan Gustoweg nek om

10-05-2016 Nieuws Han van der Horst


COLUMN - Een ex-geliefde van mij placht te zeggen: “Het lijkt wel of er een vloek op Schiedam rust”. Deze week is er weer een reden om daaraan te denken. Het kabinet draait het plan de nek om om rond de Merwehaven een wereldtentoonstelling te houden. Minister Kamp, een omhoog gevallen voormalig belastinggaarder uit Markelo (Ov.) vreest een financiële strop.

Het plan voor de wereldtentoonstelling is uitgewerkt door een stel Rotterdammers die weten dat de wereld niet bij de pieren van Hoek van Holland eindigt. Zij hadden de daadwerkelijke steun van zeer belangrijke Nederlandse bedrijven verworven. En dat wordt nu door een stelletje dorknopers in Den Haag van tafel geveegd. Ik zal het maar bekennen: ook ik heb in 2012 op Diederik Samsom en de PvdA gestemd. Die godsgruwelijke fout schrijnt mij nog steeds in de ziel en iedereen die zijn vertrouwen aan Rutte en de VVD gunde, behoort te lijden onder dezelfde zielenpijn. Wat een als politiek vermomde spruitjesgeur. Wat een gebrek aan visie. Wat een fantasieloos kasbeheer.

Schiedam had een enorme opsteker kunnen krijgen van een wereldtentoonstelling naast de deur. Dat gaat nu allemaal niet door. Dat is de vloek die op Schiedam rust.

Dit alles neemt niet weg dat zich op en rond de Merwehaven hoopgevende ontwikkelingen voltrekken. De oude fruitterminal heeft zijn beste tijd gehad en het gebied wordt een thuishaven voor allerlei vernieuwend bedrijfsleven. Het wordt een plek waar kansen en rijkdom geschapen worden. Het zou verstandig zijn als Schiedam heel bewust de eigen ark aan die sleepboot vastbindt. Dat gebeurt al een beetje. Het aangrenzende industriegebried Nieuw Mathenesse lift mee op de ontwikkelingen aan de Merwehaven. Wij Schiedammers kunnen met onze historische binnenstad en onze parken levenskwaliteit bieden waar Rotterdam niet aan kan tippen. En dat allemaal naast de deur.

Het zou overigens goed zijn als organisaties die zich bezighouden met de promotie van Schiedam, de handen ineenslaan met de ondernemers in Oud-Delfshaven. Dat is een ondergeschoven kindje van Rotterdam, maar samen staan Schiedam en Delfshaven – met in het midden dat boeiende Merwehavengebied – sterk.

Toch is het jammer dat visieloosheid ons die wereldtentoonstelling door de neus boort.

 

Lees hier het bericht over de wereldtentoonstelling die niet mag. http://www.volkskrant.nl/binnenland/kabinet-vreest-financiele-strop-en-blokkeert-expo-rotterdam-2025~a4296322/

 


Gerelateerd