Categorieën

Service

Ultimatum bonden aan glasfabriek O-I

Ultimatum bonden aan glasfabriek O-I
Nieuws

Ultimatum bonden aan glasfabriek O-I

  • Redactie
  • 09-03-2017
  • Nieuws
Ultimatum bonden aan glasfabriek O-I

Foto's: Paul Meuldijk

SCHIEDAM - De vakbonden FNV en CNV dreigen met acties richting glasfabriek O-I. Als die niet tegemoet komt aan de eisen van de bonden, zal het personeel aanstaande maandag vanaf zes uur 's ochtends over gaan tot acties om hun argumenten kracht bij te zetten.

Omdat je een glasfabriek niet zomaar stillegt zonder blijvende schade te veroorzaken, zal er niet gestaakt worden. Werknemers zullen echter productie draaien die onverkoopbaar is, aldus FNV-bestuurder Ali Gündüz. Dat gebeurde gisteren tijdens een 'wilde actie' ook al kortstondig.

Vandaag hielden de bonden CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie een actievergadering om de mening van het personeel van de glasfabriek te horen. Volgens Gündüz waren in twee sessies - de productie moest doorgaan - zo'n honderdvijftig O-I-werknemers uit de productie aanwezig. "Unaniem is men voor het ultimatum", aldus de vakbondsbestuurder.

De werknemers eisen een 'fatsoenlijke' regeling van 2,5 keer de zogenaamde transitievergoeding (0,3 maandsalaris voor ieder gewerkt jaar als dat er minder dan tien zijn; een half maandsalaris per jaar bij een langere arbeidsrelatie dan tien jaar) en een fatsoenlijke 'outplacementregeling', met voldoende tijd en begeleiding op weg naar ander werk.

"Dat zijn de materiële eisen", aldus Gündüz. Maar net zo belangrijk zijn de principiële eisen volgens hem. "In dit conflict voelen we ons gechanteerd door de werkgever die heeft gesteld te willen praten over een regeling, mits de centrale ondernemingsraad afziet van rechtsgang waar het gaat om nut en noodzaak van de sluiting van de fabriek." De bonden zijn er niet van overtuigd dat verplaatsing van de productie rationeel en zakelijk gezien de beste oplossing is en wordt daarin gesteund door de Europese ondernemingsraad van het bedrijf. Die stelde dat de onderbouwing van de concentratieplannen rammelt en dat deze geen versterking van de positie van de glasproducent zijn.

Volgens de Nederlandse wet moet echter de centrale ondernemingsraad naar de rechter stappen als zij niet gelooft in de plannen van O-I. En dat zou door te spreken over een regeling op de voorwaarden van de werkgever onmogelijk worden, aldus Gündüz. Raar, zo vindt hij. "Behalve dat dat chantage is, is het volgens mij ook zo dat als je gelooft in je plannen, dat je dan niet bang hoeft te zijn voor een gang naar de Ondernemingskamer."