ARD blij met museumfunctie voor Monopole

13-10-2019 Nieuws Kor Kegel

De werkruimte van AtelierRuimDenkers in de Monopole

SCHIEDAM – “De Monopole is te bijzonder om er een architectenbureau te huisvesten. We hebben zelf ook altijd gezegd dat de Monopole een bestemming moet krijgen die past bij het karakter van het oude cultuurgebouw. Wij vinden wel weer een ander leegstaand pand om er ons bureau onder te brengen.” Dat zegt Gideon Peele van het bureau ARD / AtelierRuimDenkers.  

Met mede-eigenaar Vincent Tuinema besloot hij vier jaar geleden de kans te benutten om tijdelijk intrek te nemen in de voormalige bioscoop aan de Hoogstraat 99. Leegstand betekent vaak verloedering en het pand kon beter in gebruik blijven. 
“Ruimte biedt Kansen” was dan ook de slogan van het festival Feest der Leegstand dat de architecten twee jaar geleden organiseerden in Schiedam. Hun verblijf – het bureau bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen en erfgoedspecialisten – leidde ertoe dat ze door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Stichting de Groot Fonds benaderd werden om een visie te ontwikkelen voor de toekomst van de Monopole. Die opdracht aanvaardden ze in dankbaarheid. Hun visie vormt de basis voor het plan om het Stedelijk Museum Schiedam naar de Monopole aan de overkant uit te breiden. Deze week reageerde het college van burgemeester en wethouders positief op het door de fondsen voorgelegde masterplan.

Daarmee heeft ARD als het ware zichzelf uit de Monopole weggeschreven. Maar Gideon Peele is blij met de voorlopige resultaten. “Wij vestigden ons in de Monopole met het doel om het gebouw een nieuwe toekomst te geven. Het is een te bijzonder complex dat openbaar toegankelijk hoort te zijn voor Schiedammers en andere bezoekers.”  

De vroegere bioscoopzaal krijgt een functie als expositieruimte en daarmee krijgt het Stedelijk Museum Schiedam er een aantrekkelijke uitbreiding op loopafstand bij. Bovendien is het de bedoeling dat het museum de kantoren in de Monopole onderbrengt en dat creëert nog meer mogelijkheden voor expositieruimte aan de Hoogstraat 112. Het gemeentebestuur heeft de fondsen deze week gevraagd om de plannen ander uit te werken met als randvoorwaarde dat de uitbreiding van het museum geen onbeheersbare risico’s in de exploitatie doet ontstaan. De fondsen hebben er tot 1 januari de tijd voor. ARD hoeft dus niet op stel en sprong de Monopole te verlaten.