Dubbelzinniger dan gedacht: Schiedam meest onveilige gemeente

15-03-2019 Nieuws Ted Konings


SCHIEDAM – Dat nieuws nooit ondubbelzinnig is, bleek deze week weer, met het 'nieuws' dat Schiedam de meest onveilige gemeente van Nederland is.

Tsja, als je als Schiedam dan al de naam hebt een stad te zijn met problemen, waarvan criminaliteit er een is, dan helpt het natuurlijk niet als grote nieuwsmedia die problemen nog eens gaan herhalen, waardoor deze nog grotere proporties lijken aan te nemen. Want dat is wat er is gebeurd: Schiedam was in 2016 de onveiligste stad van Nederland, gemeten naar het aantal overvallen. De stad was dat in 2018 allerminst.

Producent Zodiak in Hilversum bevestigde gisteren dat medewerkers van het bedrijf de serie 'De gevaarlijkste plekken van Nederland' maakten in 2017. De serie van tien uitzendingen, over de plekken met de meeste luchtverontreiniging, de gevaarlijkste spoorwegovergangen of de meeste moorden, werd gebracht op de site van de Telegraaf.

Vier dagen geleden publiceerde de Telegraaf aflevering 6 uit de reeks, handelend over de vijf Nederlandse steden met het grootste aantal overvallen. Dat was op 19 januari vorig jaar ook al gebeurd. Het item werd 'herhaald'.

In dat item komt Schiedam naar voren als gevaarlijkste stad van Nederland, gemeten naar het aantal overvallen. Met 2,4 overvallen per tienduizend inwoners staat Schiedam op één, voor Vlaardingen en Amsterdam. En vervolgens Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Bij de grote buur worden jaarlijks twee overvallen per tienduizend inwoners gepleegd, aldus de tv-makers.

De cijfers die in 'de gevaarlijkste plekken' worden gebruikt, blijken overeen te komen met die van de AD Misdaadmeter. Op 19 mei 2017 schreef Schiedam 24 onder de kop 'Grootste kans op overval in Schiedam' dat er maar twaalf gemeenten in Nederland onveiliger waren dan Schiedam, als je alle cijfers van de Misdaadmeter betrekt. Gekeken naar overvallen was de conclusie nog straffer:

'Buitengewoon verontrustend is het aantal overvallen in Schiedam. In geen stad in Nederland waren er afgelopen jaar (afgezet tegen het aantal inwoners) meer overvallen. Vlaardingen scoort hierin ook slecht; in Amsterdam en Rotterdam is de kans overvallen te worden procentueel lager dan in beide Waterwegsteden. In 2016 vonden er in Schiedam negentien overvallen plaats, in 2015 waren dat er vijftien.' Zie dit artikel.

Even rekenen: 2,4 overvallen per 10.000 inwoners, dat zijn er voor heel Schiedam dus 2,4 maal 7,8 is afgerond negentien. Klopt. Zo kan je dus ook uitrekenen dat in 2014 en 15 1,9 overval per tienduizend inwoners werd gepleegd en in 2017 en 2018 1,7 overval. Het staatje is als volgt:

2014: 15

2015: 15

2016: 19

2017: 13

2018: 13

Dus: in januari vorig jaar wordt Schiedam tot onveiligste stad van het land uitgeroepen op grond van de negentien overvallen in 2016. Op het moment van plaatsen op de Telegraaf-site ligt het aantal overvallen dus al aanzienlijk lager: met 1,7 per tienduizend was Schiedam niet de onveiligste stad van het land, en haalde het hoogstwaarschijnlijk niet de top vijf.

En deze maand wordt dat item nog eens herhaald. Om het er maar eens goed in te wrijven. Lokale media pikken dit 'nieuws' op, zodat het nog eens lekker rondzingt.

Tsja, als je alleen maar van het zwartste scenario uit wilt gaan, dan vindt je altijd aanknopingspunten. Maar de feiten zijn anders.

Burgemeester Cor Lamers gaf bij de lokale omroep Schie vandaag een toelichting op de cijfers en uitte kritiek op het optreden van de Telegraaf.

Hoe genuanceerd die kunnen zijn, bleek juist vandaag. Een dubbele overval, in de binnenstad. Een Schiedammer deed tot twee keer toe een poging een juwelierszaak in het centrum te overvallen. Zijn pogingen waren niet erg overtuigend en met een kleine buit werd hij door 'omstanders' in zijn kladden gegrepen en gearresteerd. Hoe bedreigend de man is geweest, is nog niet duidelijk. Noch of en hoe hij in de cijfers over 2019 zal worden opgenomen. Als deze 'voor twee telt' kan de Telegraaf/Zodiak over een jaartje misschien weer langskomen voor een schokkende reportage.


Gerelateerd