Jillis Bruggemanpenning 2021 naar Splinter Chabot en Sandro Kortekaas

09-03-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De Jillis Bruggemanpenning 2021 wordt twee keer uitgereikt. Hij gaat naar Splinter Chabot en naar Sandro Kortekaas.

Het thema van de penning dit jaar is: 'zichtbaar en onzichtbaar'. Speciaal daarom worden er deze keer twee penningen uitgereikt. In de categorie ‘zichtbaar’ gaat de onderscheiding naar schrijver, programmamaker en tv-presentator Splinter Chabot. De andere penning is voor activist Sandro Kortekaas. De twee winnaars zijn te zien in de video hierboven.

Schiedam reiktt sinds 2015 jaarlijks de Jillis Bruggemanpenning uit aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van geslacht, seksuele of genderidentiteit. De gemeente wil een voortrekkersrol vervullen. Sinds 2014 is Schiedam een Regenbooggemeente en ondersteunt zij diverse LHBTI-projecten, de LHBTI-ambassadeurs en de stichting Jillis Bruggeman, die onder andere de lokale LHBTI-belangen behartigt.

De uitreiking van de penning vindt gewoonlijk plaats op of rond 9 maart. Vanwege de Coronamaatregelen kan dit nu niet. Daarom is de uitreiking dit jaar verplaatst naar Coming-Outdag, maandag 11 oktober.

De eerste penning is dit jaar voor Splinter Chabot. Met zijn boek Confettiregen vertelt hij een indringend verhaal over zijn coming-in. Samen met de bevestigende reacties hierop, gebundeld in zijn boek Roze Brieven, houdt hij Nederland een spiegel voor: ‘anders zijn’ is nog steeds een groot probleem.

Sandro Kortekaas ontvangt de tweede penning. Deze geridderde activist zet zich al jaren in voor vluchtelingen die om hun gender en seksualiteit groot gevaar lopen in eigen land. Maar ook in Nederland zijn ze niet veilig. Hij strijdt voor een eerlijke beoordeling van hun aanvraag, hun veiligheid in asielzoekerscentra en structurele oplossingen.

Naast de Jillis Bruggemanpenning is er ook de Jillis Bruggeman Opsteker. Deze regionale onderscheiding wordt opgespeld om de inzet voor LHBTI-emancipatie en tegen discriminatie in de eigen regenbooggemeente. De winnaars van 2021 zijn:
- Iris Kay (Nissewaard), voor het oprichten en beheren van de lokale belangenorganisatie LHBT+ Nissewaard. Met dit netwerk geeft ze betekenis aan verbinding en zelforganisatie van LHBTI-ers waar deze er eerder nog niet was.
- Lennart Lenskens (Dordrecht) voor het bijna tien jaar organiseren van het jaarlijks evenement Dordrecht Pride. Hiermee wordt Dordrecht op de kaart gezet als een van de weinige Regenbooggemeentes met een eigen Pride.
- Raymond Kalkman (Hoeksche Waard) voor het oprichten en beheren van LHBT Hoeksche Waard. Een belangrijke taak die hij zichzelf heeft opgelegd is het verbinden van alle partijen in zijn gemeente. Met een warm hart en een spiegel blijft hij krachtig in verbinding.Gerelateerd