Krachtigste windturbine ter wereld vlakbij 'Pieter'

16-01-2019 Nieuws Kor Kegel

De rotorbladen (wieken) zijn 107 meter lang

SCHIEDAM – De krachtigste windturbine ter wereld wordt vijf jaar getest op de terminal van SIF op Maasvlakte 2. Het Havenbedrijf Rotterdam is trots dat de Rotterdamse haven als testlocatie wordt gebruikt voor de sterkste offshore-turbine in de wereld. “Het bevestigt de reputatie van onze haven als aantrekkelijke partner voor de offshore-windindustrie en als drijvende kracht achter de energietransitie,’’ zegt Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf.  

Vandaag hebben GE Renewable Energy en Future Wind een overeenkomst getekend voor de installatie van het eerste prototype van de Haliade-X 12 MW-windturbine. Die installatie staat komende zomer te gebeuren. De overeenkomst bevat een testperiode van vijf jaar en een periode van fullservice exploitatie en onderhoud gedurende vijftien jaar. 
Renewable Energy is een divisie van General Electric met het hoofdkantoor in Parijs en Futrue Wind is een joint-venture van Pondera Development in Hengelo en SIF Holding Nederland, die haar terminal in 2017 vestigde aan de Pieter van Vollenhovenweg op Maasvlakte 2. En met Pieter hebben we de Schiedamse link naar dit wereldnieuws… 
SIF is gevestigd nabij Futureland en de naam Future Wind is uiteraard een knipoog, maar ook een verwijzing naar de ongekende mogelijkheden met zonne-energie, windenergie en waterkracht. De SIF Group is een wereldspeler in het ontwikkelen en produceren van funderingen voor offshore-windturbines en boorplatforms.  

Het prototype wordt op de kust geïnstalleerd, zodat er beter getest kan worden in de meest drastische weersomstandigheden. John Lavelle, CEO van Renewable Energy, noemt de Rotterdamse haven een waardevolle kracht door voor alle noodzakelijke voorwaarden te zorgen om de Haliade-X in barre situaties te kunnen testen. 
Op het complex van SIF is begonnen met de voorbereidingen. De gondel wordt geassembleerd in Saint-Nazaire, de drie 107 meter lange LM-rotorbladen worden vervaardigd in Cherbourg en de masten worden gemaakt in Sevilla. Alle onderdelen worden verscheept naar Rotterdam. Bij SIF wordt de turbine opgebouwd. Het prototype maakt deel uit van een investering van 320 miljoen euro in het Haliade-X project dat GE een klein jaar geleden bekendmaakte om tot een meer concurrerende bron van schone, duurzame energie te komen.  

De Rotterdamse milieuwethouder Arno Bonte zegt blij te zijn dat GE voor Rotterdam koos als testlocatie: “In onze strijd tegen klimaatverandering hebben we een enorme uitbreiding van het aantal windparken op zee nodig. Dit is de grootste windturbine ter wereld en het kan ons kan helpen de overgang naar schone energie te versnellen”, zegt de ook voor duurzaamheid en energietransitie verantwoordelijke GroenLinks-wethouder.  

En dan is er natuurlijk nog Fred van Beers, CEO van SIF Holding Nederland. Hij zegt: “Wij zijn zeer verheugd de Haliade-X te mogen installeren op onze site op Maasvlakte 2. Het zal ons streven naar een pionierspositie in het ontwikkelen van offshore-windindustrie verder ondersteunen. Het project sluit ook aan op de ambitie van SIF om volledig CO2-neutraal te worden. De Haliade-X 12 MW zal koolstofvrije energie leveren aan het elektriciteitsnet.”  

Aan het begin van de exploitatieperiode zal GE Renewable Energy de data verzamelen die nodig zijn voor het verkrijgen van het Typecertificaat, een belangrijke stap in het commercialiseren van het product in 2021.