Categorieën

Service

Mes op zak hebben wordt duur in Schiedam

Mes op zak hebben wordt duur in Schiedam
Nieuws

Mes op zak hebben wordt duur in Schiedam

  • Redactie
  • 20-02-2020
  • Nieuws
Mes op zak hebben wordt duur in Schiedam

Oogst aan messen aangetroffen bij een fouilleeractie van de politie in Schiedam, op 24 januari; foto: politie


SCHIEDAM – Schiedam bindt de strijd aan met het naar verluidt en klaarblijkelijk veelvuldig bij zich dragen van messen in de openbare ruimte, met name door jongeren.

Burgemeester Cor Lamers kondigt voor de camera van Schie Tv aan dat de stad ‘een hoger bedrag gaat introduceren’ op het op zak hebben van een mes. Hij treedt daarmee in de voetsporen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb die opperde een dwangsom te leggen op het bezit van een mes op straat. Hij dacht daarbij aan een orde van grootte van 2500 euro.

Een dwangsom, helemaal volledig, ‘een last onder dwangsom’ is een bestuursrechtelijk middel waarbij iemand een herstelsanctie krijgt opgelegd. Bijvoorbeeld iemand die in drugs handelt, en geld moet afstaan dat hij of zij bij een volgende overtreding kwijt is. “We kunnen dat zonder tussenkomst van de rechter incasseren”, aldus Lamers.

Idee van hem en Aboutaleb is dat zo’n dwangsom opgelegd aan jonge messenbezitters, de ouders de ogen kan openen. Geen idee hebben wat je kinderen op zak hebben als ze op straat zijn kan dan zeer begrotelijk worden. “De ouders zijn verantwoordelijk en aansprakelijk”, aldus Lamers. Als de plannen van de twee burgemeesters realiteit worden kunnen ouders ‘niet langer laconiek zeggen: alle kinderen dragen een mes’ (Aboutaleb); als de politie voor de tweede keer op de stoep staat, kost dat de ouders dan waarschijnlijk 2500 euro.

Lamers maakt zich ‘zeer veel zorgen’ over de ontwikkelingen in de stad, zo zegt hij aan Schie. Dat vijftien-, zestienjarigen met messen op zak lopen, van dertig centimeter of meer, vindt hij onbegrijpelijk. En al helemaal dat mensen er ook naar grijpen als ze zich belaagd voelen. “Ontzettend”, dat er recent in Ridderkerk en Spijkenisse mensen door verwond zijn. Voor eigen rechter spelen kan hij niet tolereren. “Er is in het jongerencircuit een soort gewoonte ontstaan dat je geen melding doet. Dan kan de politie er nooit iets mee doen.”

Hij snapt daarom helemaal de oproep van zijn evenknieën in Nissewaard en Zoetermeer voor een landelijk verbod. “Maar dat is strafrecht, we zijn afhankelijk van rijkswetten. Dat kost een tot twee jaar voor er zo’n wet ligt. Zo veel tijd hebben we niet”, aldus Lamers. Het ware volgens hem beter geweest als de Tweede Kamer dit had geregeld, maar Lamers gaat daar dus niet op wachten.

Schiedam kent vanaf 1 januari al een verbod op het op straat bij je dragen van een mes. In de algemene plaatselijke verordening werd een artikel 247a opgenomen, waarin is vastgelegd dat ‘het bij zich hebben van messen of andere steekwapens op de weg en in voor publiek toegankelijke plaatsen’ verboden is. Daarbij gaat het om messen en steekwapens die niet vallen onder wet Wapens en Munitie (denk aan onder meer aan keukenmessen, stanleymessen, zakmessen). Overtreding van de verordening kan (‘de politie beoordeelt situationeel’) een boete ‘ergens tussen de driehonderd en 350 euro opleveren’. Dat bedrag is volgens Lamers te laag om echt een afschrikwekkende waarde te hebben. “We komen ze nog veel te veel tegen.” Zie dit artikel en dit artikel.

“Ik hoop dat de publiciteit van de laatste dagen jongeren ook een beetje aan het denken zet: waar ben ik nou mee bezig?”, aldus Lamers.

De wet Wapens en Munitie omschrijft specifiek de categorieën steekwapens (stiletto’s, vlindermessen, messen langer dan 28 cm in opgevouwen toestand, sabels, werpmessen en dergelijke). Treft de politie deze wapens aan, dan past deze de wet toe.