De Praktijkroute: nieuwe MBO voor pedagogisch medewerkers

15-09-2020 Onderwijs Redactie

Startsein van de nieuwe opleiding, gisteren; foto: Komkids


SCHIEDAM - Schiedam kent sinds gisteren een nieuwe opleiding: De Praktijkroute, een driejarige MBO-opleiding Pedagogisch Werk en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.

De Praktijkroute is de afgelopen twee jaar ontwikkeld om goed geschoolde Pedagogisch Medewerkers op te leiden: de arbeidsmarkt heeft het behoefte aan. De opleiding is een initiatief van Kinderdam, Zadkine, Albeda en Komkids.

De MBO-opleiding combineert onderwijs en praktijk. De opleiding Pedagogisch Werk is op niveau MBO-3, die van Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker op MBO-4. "Het is de eerste door het ministerie van onderwijs geaccrediteerde Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)-dagopleiding, met een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)-invalshoek", aldus de initiatiefnemers. "De focus ligt op ‘leren door te doen’. We combineren niet leren met werken, maar werken met leren. Vanuit deze visie is De Praktijkroute ontwikkeld en staan studenten vanaf dag één vol in het échte werkleven."

De opleiding wordt verzorgd in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam, in het ritme van twee dagen stage, twee dagen vakinhoudelijke lessen bij Dokwrk in de Schoolstraat en reguliere vakken op school. "Met een speciaal daarvoor ontwikkelt (sic) onderwijsinstrument door Albeda en de begeleiding van de praktijkopleider van Komkids zijn dit allemaal elementen die praktijkgestuurd leren ondersteunen en naar een ander niveau tillen", aldus de organiserende instellingen.Gerelateerd