Scheepvaart en Transportcollege bestelt opleidingsschip bij Concordia Damen

03-04-2020 Onderwijs Redactie


ROTTERDAM  - Concordia Damen is na een concurrerende Europese tenderprocedure verkozen om een nieuw opleidingsschip te bouwen voor het Scheepvaart en Transportcollege (STC). Het nieuwe schip zal worden gebruikt bij de training van studenten in maritieme opleidingen.

Het nieuwe, duurzame, schip zal twee opleidingsschepen vervangen, de Prinses Christina en de Prinses Beatrix. Het scheepvaart-opleidingsinstituut – met hoofdkantoor in Rotterdam – heeft deze schepen ruim vijftig jaar in dienst gehad. STC verzorgt vmbo-, mbo-, hbo- en masteropleidingen; onder meer vanuit het opmerkelijke gebouw aan de Lloydstraat op de Mullerpier in Rotterdam-West.

Docenten en studenten van STC zijn, met ondersteuning vanuit het bedrijfsleven, in 2018 begonnen met het ontwikkelen van de ideeën voor het schip. Zij kozen daarbij voor de naam Ab Initio – Latijn voor ‘vanaf het begin’.

Volgens Concordia Damen kende het tenderproces vele technische en milieugerelateerde eisen. "De expertise van Concordia Damen op het gebied van duurzame scheepvaartoplossingen komt tot uiting in dit toekomstgerichte schip." Het schip krijgt een hybride dieselelektrisch voortstuwingssysteem inclusief een accupakket. De Ab Initio krijgt ook zonnecellen.

"STC Group is niet alleen compromisloos in haar standpunten ten aanzien van het milieu, maar verlangde tevens dat het schip een futuristisch en onderscheidend, doch gelijktijdig herkenbaar, uiterlijk zou krijgen."

Jan Kweekel, bestuurder van STC: "We vinden het een eer dat de gerenommeerde scheepswerf Concordia Damen enthousiast is om met ons dit uitdagende project aan te gaan. Samen werken we vanaf nu aan de bouw van een toekomstbestendig en state-of-the-art opleidingsschip. Het project is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen het onderwijs en de maritieme sector. De Ab Initio wordt het visitekaartje van de school en het maritieme cluster.”

Tim van Berchum, financieel manager van Concordia Damen is eveneens opgetogen over de order. “We zijn er trots op om een rol te spelen bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie van maritiem personeel. Daarnaast springt de Ab Initio eruit dankzij zijn duurzaamheidskenmerken. We zien dit contract daarom als een erkenning voor ons eerdere werk met de bouw van duurzame schepen."

De komende maanden worden gebruikt om het ontwerp verder uit te werken naar een bestek waarin alles helder is vastgelegd. Daarnaast verwacht STC in deze periode het bedrijfsleven aan dit project te verbinden en aanspraak te doen op verschillende subsidies. STC moet voor het einde van het jaar de financiering voor de Ab Initio rond hebben.

Concordia Damen zal het schip afbouwen op zijn werf in Werkendam. De Ab Initio wordt naar verwachting in 2022 in gebruik genomen.