Moederscheim Moonen en Van Kessel bouwen Harga

25-07-2017 Sport Redactie

SCHIEDAM - Moederscheim Moonen Architects gaan samen met Van Kessel Sport en Cultuurtechniek sportpark Harga aanleggen. Zij wonnen de aanbesteding.

Op het sportpark worden twee multifunctionele verenigingsgebouwen gevestigd en er wordt een nieuw terrein aangelegd met in totaal acht sportvelden. De oplevering van het sportpark staat gepland voor eind 2018.

De bouw en aanleg maakt deel uit van de ontwikkeling Schiedam in Beweging, waarbij door verhuizing van sportclubs naar het dak van de A4, in Schiedam ruimte wordt vrijgespeld voor woningbouw op bestaande sportparken. Vanaf Harga verhuisde handbalclub Ventura naar het nieuwe sportpark. Het bundelen van faciliteiten van de bestaande clubs SVV en HBSS en het functioneel inpassen van de terreinen voor Hermes-DVS zorgen voor extra bouwruimte.

HBSS en SVV krijgen een gezamenlijk gebouw, Hermes-DVS een multifunctionele voorziening met daarin ook een gezondheidscentrum. De gebouwen worden volgens de plannen zo toekomstbestendig mogelijk gemaakt. De plattegronden zijn flexibel en bij een groeiend ledenaantal kunnen de verenigingen gemakkelijk uitbreiden. De energie in beide gebouwen komt alleen uit elektriciteit. Zonnepanelen en een warmtepomp worden ingezet om duurzaam energie op te wekken en er worden energiebesparende maatregelen getroffen zoals lage temperatuurverwarming en waterbesparende toiletten en douches. Ook voor de veldverlichting wordt op een duurzame manier energie opgewekt.

Het project onderscheidt zich volgens de bouwers van andere sportparken doordat gebruik wordt gemaakt van bestaande natuurwaarden. "Bij oplevering ligt er geen kaal park maar een park met een krachtige uitstraling door de volwassen bomen." Het ontwerpteam is bezig het ontwerp verder uit te werken naar de wensen van de toekomstige gebruikers en de gemeente.Gerelateerd