Categorieën

Service

Gedenkplek voor Nieuwland

Gedenkplek voor Nieuwland
Uit

Gedenkplek voor Nieuwland

  • Redactie
  • 21-09-2019
  • Uit
Gedenkplek voor Nieuwland

SCHIEDAM - Een gedenkplek voor de wijk Nieuwland. Dat is het idee achter Canlar, het kunstwerk dat over een uurtje wordt onthuld bij het Alevitisch Cultureel Centrum, tussen Nolenslaan en Burgemeester Honnerlage Gretelaan.

Het moet een plek worden waar mensen gedenken en ontmoeten. Gedenken vooral de mensen die worden gemist, maar ook de mensen die ooit gemist werden. Initiatief voor het werk kwam uit de kring van de Alevitische gemeentschap. Alevieten stammen vooral uit Turkije; het is een mystiek ingestelde stroming binnen de islam die door veel islamietenniet wordt erkend. Letterlijk zijn het volgelingen van de profeet Ali ontstonden al kort na het ontstaan van de islam als aparte stroming. In het Rijnmondgebied wonen duizenden Alevieten, die hun ontmoetingscentrum - geen moskee - hebben in Nieuwland.

Hun wens voor een gedenkplek werd opgepikt door wijkbewoners in het wijkoverleg, aangekaart bij verschillende organisaties als de gemeente en Mooi Werk (die laatste hielp daarbij) en mondde uit in de opdracht voor een monument, breed gedragen door mensen uit de buurt. De opdracht ging naar Yasser Ballemans, een Amsterdamse kunstenaar met tenminste een tiental werken in de openbare ruimte op zijn naam, onder meer in Arnhem, Utrecht, Leiden en Rotterdam.

Ballemans liet zich bij zijn ontwerp naar eigen zeggen inspireren door het lied 'De Wind' van Harrie Jekkers:
Wind kan waaien en kan draaien
En gaan liggen waar ie wil
Kent alle talen, alle verhalen
Luister naar de wind. Wees stil.

Anderen herkennen in het kunstwerk de vier deuren en veertig treden van de Alevitische leer, die staan voor de vier fasen in het leven en de vele stappen in het leven die leiden naar de volmaking. Canlar betekent zo veel als 'alle mensen', alle mensen één.

De hele dag is het al feest in het Alevitisch Cultureel Centrum, met lezingen en muziek. Op vier uur wordt de gedenkplek formeel onthuld door de kunstenaar, burgemeester Cor Lamers en vertegenwoordigers van de Alevitische gemeenschap. Aansluitend is er een feestelijk cultureel programma. Ieder is daarbij welkom.