Geen sappig weiland en peinzende koe

01-05-2021 Uit Redactie

Foto: FlashphotoNL


SCHIEDAM – De koe die op Koningsdag verzeild raakte in het water van de Merwehaven zet Merel Bem, die voor de Volkskrant schrijft over fotografie, aan het denken.

“Op de ochtend van Koningsdag viel in Schiedam een koe in het water. Zodra ik het eenregelige berichtje had gelezen, kwamen de beelden er al achter aan, holderdebolder in de boerenwagen door het groene knollenland. Voor het geestesoog zweefden oude kleurenfoto’s en kinderboekenillustraties met blauwe luchten en sappige weilanden, doorsneden met sloten vol lisdodde en zwanenbloem. En dan in een van die sloten een drachtige koe tot aan haar buik in het water, de poten vastgezogen in de modder, peinzend kauwend op een graspol. Op de kant stond een rij mensen slapstickachtig aan het touw om haar hals te trekken: de boer met een blauwe overall, een politieagent, de notaris en het dochtertje van de slager met een rieten hoedje op d’r hoofd.”

Zo was het dus niet, bleek ook Bem toen zij de foto’s van de reddingsactie die op touw werd gezet om de koe uit het water te halen. Lees hier hoe zij uit deze ervaring leert dat haar blik op de werkelijkheid niet alleen in deze, maar wellicht veel vaker achterloopt op de realiteit.
Gerelateerd