Categorieën

Service

Stadscocon: buiten de bubbel van je woonkamer

Stadscocon: buiten de bubbel van je woonkamer
Uit

Stadscocon: buiten de bubbel van je woonkamer

  • Advertorial
  • 27-05-2021
  • Uit
Stadscocon: buiten de bubbel van je woonkamer

In de Stadscocon met Florentijn Hofman; foto: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Kunstenaar Florentijn Hofman maakt voor het eerst een megagroot kunstwerk onder een dak. Tussen de zuilen van de Sint Janskerk installeert hij de Stadscocon, een opblaasbare installatie waar je als bezoeker in mag. Ook dat gebeurde niet eerder.

Eenmaal in de ruimte kun je tot jezelf komen, zegt Hofman. "Je ervaart de kerk zoals je ‘m nooit zal ervaren." Tot dusver zagen alleen hij en de mensen van de opbouwploeg hoe zo’n opblaasbaar object er van binnen uitziet. De Stadscocon, een samenwerking met de Stichting Sint Janskerk, is gemaakt van spinnaker zeil. Speciaal voor het kunstwerk schreef Hofman een muziekstuk, samen met componist Jasper le Clercq, dat tijdens het bezoek is te horen. De installatie kent een lengte van 26 meter en is bijna tien meter hoog en breed.

Badeend

Voor de Stadscocon liet de kunstenaar zich inspireren door de Sint Janskerk en een bezoek aan een Japanse tempel, een aantal jaar geleden. Hofman (1977) woonde en werkte enkele jaren in Schiedam en kreeg mede dankzij de sociale media internationale roem. In Hong Kong trok zijn Badeend in een maand tijd acht miljoen bezoekers. Na deze installatie volgden meer uitvergrote dieren. Afgelopen seizoen kwam Hofman in veel Nederlandse huiskamers door zijn deelname aan het televisieprogramma Wie is de Mol?

Groene oase

"Na een lange lockdown heeft iedereen behoefte aan iets moois, een bijzondere ervaring buiten de bubbel van de eigen woonkamer", zegt museumdirecteur Anne de Haij. "Deze groene oase kun je gratis bezoeken en is ons cadeautje aan Schiedammers en iedereen buiten de stad.’ In de cocon kun je lekker wegdromen, even los van de dagelijkse hectiek. Je staat op historische grond. Het middenschip waar het kunstwerk ligt, werd tussen 1335 en 1425 gebouwd. De werkzaamheden duurden bijna een eeuw.

Cocon

De titel knipoogt naar het werk waar Hofman bekend mee is: opgeblazen dieren. In de natuur is de cocon een wonderlijk spinsel, waar een rups in een vlinder transformeert. In Hofmans kunstwerk kun je cocoonen, je samen ontspannen. De groene kleur verwijst naar religie, overleven en hoop. Toch kun je dat alles ook naast je neerleggen. Hofman: "Mij interesseert ook iets anders: wat zien en denken mensen als ze erin zijn geweest? Welke verhalen komen er los?"

Ontmoetingsplek

De installatie prikkelt mensen om beter naar hun omgeving te kijken, zegt gastcurator Charlotte Martens. "Met zijn ingreep schept Hofman een ontmoetingsplek en onderwerp om samen over te praten." Bijvoorbeeld over het effect van het groen als je in het kunstwerk staat of zachtjes tegen de wand leunt. "In de Stadscocon ben je niet arm of rijk, jong of oud, links of rechts, christen of moslim. Je bent vooral mens, iedereen is gelijkwaardig. We zijn benieuwd hoe je na afloop naar buiten loopt. Kijk je met een frisse blik anders naar je omgeving?"

Muzieklandschap

Speciaal voor de Stadscocon schreef Hofman een muziekstuk, samen met componist Jasper le Clercq dat tijdens je bezoek is te horen. De soundscape – óók met stilte – wordt uitgevoerd door Arjen Leistra, stadsorganist van Schiedam. "Hij behoort tot de beste organisten van Nederland", zegt Hofman. "Heel bijzonder hoe hij het speelt, met veel rust en gevoel voor sfeer." Leistra geeft orgelconcerten in binnen- en buitenland.

Dit wil je weten

De kans is groot dat de Stadscocon op zaterdag 5 juni voor publiek opent. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maken de datum morgen bekend op hun gezamenlijke persconferentie. De kerk is dan tot en met 12 september open, van dinsdag tot en met zaterdag tussen elf en vijf uur en op zondag tussen twaalf en vijf. Op maandag is deze gesloten. Een bezoek aan de Stadscocon gaat volgens de dan geldende maatregelen. Binnenkort kun je op de pagina Plan je bezoek een (gratis) entreeticket voor een bepaald tijdslot reserveren. Je kunt de cocon van binnen en buiten bekijken. In de kerk – dus buiten de Stadscocon – ligt de 11de-eeuwse grafsteen van de heilige Liduina, een van de oudste grafstenen van Nederland.

Met dank aan
Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, De Groot Fonds, Stichting Sint Janskerk, SDAM

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →