Taocheng Wang wint Volkskrantprijs

11-12-2016 Uit Redactie

Foto: Ernst van Deursen

SCHIEDAM - De Volkskrant Beeldende Kunstprijs gaat naar Taocheng Wang. Juryvoorzitter Hanneke Groenteman maakte de winnaar zojuist in het Stedelijk Museum Schiedam bekend. De onthulling van de winnaar vond plaats in een programma dat rechtstreeks werd uitgezonden op NOS 2, bij het programma Kunstuur.

De tiende prijs die door de Volkskrant wordt uitgereikt laat zien dat beeldende kunst van nu grote onderwerpen 'bij de horens vat', aldus Groenteman. "En daarbij heel persoonlijk durft te zijn."

Wang maakt volgens haar 'kunst die meer is dan beeld alleen', die ook smaak, gevoel en ervaring in de strijd gooit, en soms ook 'licht absurdistische kanten kent'. Ze neemt 'dappere beslissingen', aldus de unanieme jury van de prijs. En heeft persoonlijk en geografisch een grote reis ondernomen. "Wat is je bestemming, wat is je plaats, kun je daar een draai aan geven? Het zijn hedendaagse vragen." Wang snijdt deze volgens de jury op originele en prikkelende wijze aan. Het staat dan ook vrijwel vast dat wat van haar hand nog zal komen, 'zeker zal verrassen'.


Gerelateerd