Terrassen open, ondernemers hebben nog genoeg vragen

28-04-2021 Uit Redactie


SCHIEDAM – De terrassen in de stad zijn open. De eerste Schiedammers hebben zich met een biertje in de zon genesteld. Er klonk klokke twaalf uur een kort gejuich op de Grote Markt. De meeste horeca-ondernemers hebben zich de afgelopen dagen – en vanochtend – uitgesloofd om hun terras tip-top te krijgen. Ook zij verheugen zich erop hun klanten weer te kunnen bedienen – in het zonnetje. Maar onverdeeld gelukkig met de gang van zaken zijn ze niet per se.

Een ‘dubbel gevoel’ heeft Edward Molenaar van Babbels, hoek Lange Haven/Gerrit Verboomstraat over de opening. “We zijn meer dan zes maanden dicht. Nu zijn de besmettingen nog steeds heel hoog en liggen de IC’s vol en dan mogen we gedeeltelijk open!” Dat is triest genoeg, de vele zieken, maar het gegeven roept bij Molenaar ook de vraag op waar de sluiting de afgelopen tijd goed voor is geweest. “Waarom moesten we zo lang dicht zijn?”

Martijn Zaal van Zaalig, hoek Lange Kerkstraat/Grote Markt, heeft een vergelijkbare ervaring. “Ik was met stomheid geslagen toen het nieuws bekend werd. Ik vind het een dikke middelvinger naar onze zorg.” Hij vreest ook de gevolgen van de horeca-opening en andere versoepelingen. “Ik ben bang dat de weegschaal betekent dat we in mum van tijd weer terug zijn bij af. Beter nu de zekerheid pakken dat we de hele zomer veilig open kunnen, in plaats van het risico te lopen dat we nu voor even alles weer bedrijfsmatig om moeten gooien en straks weer en weer en weer.” Hij loopt liever niet het risico om als het straks echt zomer wordt weer dicht te moeten.

Terwijl de horeca bewezen heeft goed werk af te kunnen leveren, weet Michael Boekholt, voorzitter van de Schiedamse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). “De horeca heeft bewezen als sector dat zij op een veilige wijze normaal open kan gaan.” Hij stelt dat KHN de middagopening als een eerste stap ziet. “Wij hangen de vlag echt nog niet uit. We hopen dat we zo snel mogelijk ook binnen open mogen en met normale openingstijden.”

Die openingstijden zitten Jeffrey Weeland van De Ooievaar (hoek Grote Markt/ Ooievaarsteeg) ook dwars. “Ik word hier nog niet helemaal gelukkig van. Vooral voor cafés is dit niet rendabel.” Zelf is zijn café pas na vijf uur ‘s middags open – met uitzondering van de zondag. “Onze gasten komen na het werk.” Weeland zegt het te gaan proberen op zaterdag en zondag, een terras van twaalf tot zes.

Molenaar van Babbels kan zich juist weer goed vinden in de openingstijden die vanaf vandaag gelden. Dat heeft een zeer praktische reden. “Ik heb een groot terras en ‘s avonds na zes uur geen zon meer op mijn terras. Dus ik kan hier wel mee leven.” Hij leeft mee met collega’s die zo’n terras ontberen en nu nog niets kunnen. “Ik had eigenlijk liever nog een maand dicht gebleven en dan binnen ook open, want nu ben je afhankelijk van het weer,. Dan moet je buienradar in de gaten houden of je open kan of niet.” Voor de komende dagen ziet de weersverwachting er niet zo best uit, met flink lagere temperaturen en regen.

Dus: wie graag geniet op het terras, doet het vandaag. Indachtig de woorden van justitieminister Ferd Grapperhaus vandaag: "Laten we nou alsjeblieft, nu er weer geleidelijk aan wat dingen mogelijk zijn, ons nog steeds de hoofdregels aan blijven trekken. Blijf weg uit de drukte, hou die 1,5 meter en zorg voor je hygiëne."Gerelateerd