Winterlicht-festival genomineerd

30-06-2015 Uit Redactie

Links Wilma Kuil, voorzitster Stichting Winterlicht, dan Jeroen Dijksta en Gaby Vinig, helemaal rechts Peter de Jong

VLAARDINGEN/SCHIEDAM/MAASSLUIS - Het Schiedamse Winterlicht-festival is een van de drie genomineerden voor de Waterweg Cultuurprijs. Die stichting wil het festival ook in Vlaardingen en Maassluis starten. Een andere genomineerd plan wil het publiek de  'verborgen stegen' van onder meer Schiedam laten ontdekken.

In Vlaardingen is bekendgemaakt welke drie van de twaalf inzendingen voor de cultuurprijs genomineerd zijn. De drie genomineerden ontvangen elk een bedrag van drieduizend euro om hun plan nader te ontwikkelen. In november wordt de uiteindelijk winnaar bekendgemaakt. Die ontvangt vijftienduizend euro om het plan te realiseren. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en het Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken.

De drie genomineerden zijn:

Winterlicht, satelliet in Vlaardingen en Maassluis

Om het jaar vindt in het Julianapark in Schiedam het festival Winterlicht plaats. Hartje winter is een wandeling door het park de moeite waard vanwege de kunst van lichtkunstenaars. Stichting Winterlicht wil in navolging van Schiedam, ook een satellietproject starten in zowel Vlaardingen als Maassluis.
De jury zegt onder de indruk te zijn van de beeldende kwaliteiten. De jury noemt die kwaliteiten "bijzonder hoog". De juryleden zijn unaniem: Festival Winterlicht is het bezoeken waard. Dat de gelijknamige stichting ook de andere twee steden in de pracht laat delen, kan de jury waarderen.

Lichtbaken (pop up vuurtoren)

Het Museum Vlaardingen bezit een vuurtoren. Het vroeg aan Peter de Jong of hij met de vuurtoren aan de slag wilde. Peter bedacht een plan waarbij de vuurtoren reist langs de drie steden en waarin kleinschalige activiteiten en optredens plaatshebben.
"De jury is gecharmeerd van dit plan, het biedt heel veel mogelijkheden. Het is zowel cultuurhistorisch als actueel. Een goede programmering is cruciaal en de jury is benieuwd hoe Peter de Jong dit de komende maanden verder gaat ontwikkelen", aldus de organisatie.

Foodfestival Verborgen Stegen aan de Maas

Twee jonge makers, Jeroen Dijkstra en Gaby Vinig, hebben een plan bedacht om de doorgaans verborgen en of gesloten stegen in alledrie de Waterweggemeenten gedurende een weekend voor het publiek te openen. Naast optredens van theatermakers, kunstinstallaties met video en geluid, dansacts, zal er ook speciale aandacht zijn voor eten. En dan niet het klassieke gezellig met elkaar eten, maar fooddesign: kunstenaars en koks gaan samenwerken, en dat moet leiden tot prachtig werk (lang niet altijd eetbaar). De jury zegt ook de supermarktboot een heel verfrissend idee te vinden.Gerelateerd