Overbieden op koophuis is in Schiedam schering en inslag

10-06-2021 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Het loopt niet lekker op de woningmarkt, ook niet in Schiedam. Dat concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in een onderzoek. "Vraag en aanbod op de koopwoningmarkt zijn ook in 2020 verder uit elkaar gegroeid." 

Een belangrijke graadmeter daarvoor is het boven de vraagprijs verkopen van woningen. Afgelopen jaar werd precies de helft van de huizen die in Nederland een andere eigenaar krijgen, boven de vraagprijs verkocht. Vijf jaar eerder gold dat nog maar voor zeven procent van de woningen.

Van een Amsterdams fenomeen groeit het overbieden uit tot een landelijk fenomeen, zo constateren Kadaster en CBS. In 2017 bleef het overbieden in praktisch alle gemeenten gemiddeld beperkt tot niet meer dan twee procent, afgelopen jaar werd in vijftig gemeenten in doorsnee meer dan twee procent overboden.

Een van die vijftig is Schiedam. Sterker, Schiedam behoort tot de enkele tientallen gemeenten in het land waar meer dan drie procent gemiddeld wordt overboden. Zie de lichtblauwe steden en dorpen op de kaart hieronder. Maassluis en Midden-Delfland (waar gemiddeld niet wordt overboden), Vlaardingen (0,4 procent over de vraagprijs) en Rotterdam (2,8 procent) horen daar niet bij. In Schiedam wordt in doorsnee meer dan vier procent overboden.

Bekijk de foto'sGerelateerd