Schiedam kent zo'n 760 camera's in het openbaar

20-12-2019 Wonen Redactie


SCHIEDAM - In Schiedam staan ongeveer 760 camera's opgesteld die de openbare ruimte in het zicht houden. 87 Daarvan zijn camera's in overheidshanden.

Dat blijkt uit een telling die is gemaakt door de website VPN-gids, die gaat over online privacy en internet.

Sinds 2016 kunnen overheidsinstellingen, bedrijven en particulieren aan de politie doorgeven hoeveel beveiligingscamera’s zij hebben en waar die zich bevinden. Sindsdien zijn er in Nederland in totaal 228.530 camera’s geregistreerd. Per vierkante kilometer staan er in Nederland zo’n zes geregistreerde camera’s. De bewaartijd van de camerabeelden is gemiddeld 23 dagen.

Van al die geregistreerde camera’s is ruim tachtig procent eigendom van bedrijven. Publieke camera’s, van bijvoorbeeld de gemeente, omvatten 7,5 procent van alle camera’s. Particulieren registreerden 11,7 procent van alle beveiligingscamera’s in Nederland.

In Amsterdam staan de meeste camera’s: 21.816. Per vierkante kilometer komt dat neer op ongeveer honderd camera’s. Voor iedere tienduizend inwoners van de stad, zijn er 253 camera’s. Ook Rotterdamse bedrijven, particulieren en overheden observeerden op grote schaal de openbare ruimte met 13.771 camera’s. In Den Haag en Utrecht zijn dat er al veel minder. Per vierkante kilometer telt Rotterdam 42 camera's, Den Haag vijftig en Utrecht 45 camera’s.

Binnen Nederland zijn er grote verschillen tussen de gemeentes. Op Vlieland staan per tienduizend inwoners (als die er zouden zijn) de meeste camera’s: 677. Ook in Zandvoort, Haarlemmermeer en Nijkerk staan met ruim vierhonder camera’s per tienduizend inwoners relatief veel geregistreerde camera’s ten opzichte van het aantal inwoners. Veruit de minste camera’s per inwoner staan in de Groningse gemeente Loppersum: zeven per tienduizend inwoners. Drechterland en Kapelle, twee andere gemeenten met weinig camera’s, hebben respectievelijk 22 en 28 camera’s op tienduizend mensen.

Schiedam komt uit op 99 camera's per tienduizend inwoners, Vlaardingen op 74 en Rotterdam 214. Als het gaat om gemeentelijke camera's zijn deze aantallen respectievelijk (niet per tienduizend, maar in totaal) zoals gezegd 87, 25 en 1807.Gerelateerd