Twintig Stolpersteine herdenken overleden Schiedammers

08-02-2017 Wonen Redactie

SCHIEDAM - In aanwezigheid van 22 nabestaanden werden vandaag herdenkingsstenen, Stolpersteine gelegd bij de vier voordeuren van huizen in Schiedam-Oost waar gedeporteerde Joodse mensen woonden.

Stolpersteine (letterlijk struikelstenen) herdenken op tien bij tien centimeter - met de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden - de slachtoffers van het Naziregime.

Stichting Stolpersteine Schiedam heeft zich ten doel gesteld om in Schiedam alle Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en euthanasie-
slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog individueel te herdenken door middel van het leggen van deze gedenkstenen. In totaal ging het vandaag om twintig personen uit de families Wessel, Meijer, Springer en Frank; het was de vierde keer dat in Schiedam Stolpersteine werden gelegd. Hun bedenker en ontwerper, Gunter Demnig (Berlijn, 1947), kwam speciaal naar Schiedam om de stenen te leggen. Noa de Man ging namens de Stadsomroep op pad met Tino Damen om het verhaal van de Stolpersteine en waar zij voor staan, uit de doeken te doen.