Woningen in Schiedam behoorlijke energieslurpers

25-01-2020 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De woningen in Schiedam blijken behoorlijke energieslurpers. Dat blijkt uit een vergelijking van de website Beslist.nl.

Schiedam kent relatief weinig woningen met het energielabel A, dat hangt aan de meest energiezuinige woningen. Een op de zes huizen in Schiedam heeft het A-label. In Zuid-Holland zijn iets meer A-woningen (negentien procent) te vinden; in de nieuwe stad Almere hoort maar liefst 42 procent van de huizen tot de zuinigste categorie. In Rotterdam en Vlaardingen kent respectievelijk zeventien en dertien procent van de huizen het A-label.

Vergelijkend onder de driehonderd steden die meededen in de vergelijking, positioneert Beslist Schiedam op een 260ste plaats. In die lijst staat Almere op nummer 1.

Sinds 2015 is het voor verkopers en verhuurders van een woning verplicht om een energielabel te overhandigen aan de nieuwe bewoners. Die labels - van ruim honderdduizend in 2018 en 2019 te koop staande en verkochte woningen - werden door de site op een rijtje gezet. 

Dertien procent van de huizen in Schiedam heeft energielabel B, twintig procent label C. Dat is daarmee de grootste groep. Daarna loopt het aandeel woningen in de verschillende categorieën af van zeventien procent voor label D, naar acht procent voor label G.


Gerelateerd