Nederland tegen Frankrijk in handbalkwartfinale

• 02-08-2021

Merel Freriks, Laura van der Heijden en Kelly Dulfer (vlnr); foto: Handbal Inside

HANDBAL - Nederland heeft de poulefase van het olympisch handbaltoernooi afgesloten met een overwinning op Montenegro. Hierdoor eindigt de ploeg met Kelly Dulfer als tweede in de groep en wacht Oranje in de kwartfinale Frankrijk.

Tegen Montenegro werd het een nipte overwinning, met 30-29. Maar de overwinning was belangrijk, want verlies tegen de voormalige Joegoslavischen zou hebben betekent dat in de kwartfinale Rusland de tegenstander zou zijn. Rusland werd in Rio de Janeiro kampioen doro in de finale Frankrijk te verslaan. Frankrijk had Nederland in de halve finale de voet dwars gezet in een thriller die in 23-24 eindigde. Ook Frankrijk is dus allerminst een makkelijke tegenstander.

De handbaldames hadden de volledige partij tegen Montenegro de overhand, maar spannend bleef het. Bij 5-6 stond Oranje voor het eerst en laatst tegen een achterstand aan. Vooral via de snelle tegenaanval wist Nederland veel te scoren. Angela Malestein bracht Nederland op 11-7, bij rust stond het 17-12.

Nederland liep na de pauze uit naar een voorsprong van negen doelpunten: 25-16. Daarna sloop er slordigheid in het spel van Oranje en Montenegro wist daar wel raad mee: dat scoorde vijf keer achter elkaar, 25-21. Met nog vijf minuten te spelen maakte Montenegro het spannend, met de trefzekere Brnovic en Radicevic (die acht keer scoorde). Het werd 28-26. Inger Smits leek daarna het duel op slot te gooien, met nog een paar minuten te spelen, maar Montenegro gaf niet op. Het kwam terug tot 30-29, zodat Oranje bij het laatste fluitsignaal opgelucht adem haalde.