Bezwaren tegen plannen op glasfabriekterrein
- Redactie
- 02-03-2024
- Wonen
SCHIEDAM - De hoogbouw op het glasfabriekterrein wordt te hoog. Dat is de mening van de Belangen- en bewonersvereniging De Plantage; de bewoners legden deze neer in een zienswijze op het ontwerp-bestemmingsplan Nieuw-Mathenesse Glasbuurt-Oost.
Woningbouw op het terrein van de voormalige glasfabriek is volgens de bewoners van Tuinlaan en Lange Nieuwstraat en enkele omliggen straten welkom. Maar moet het nu zo hoog?!
De belangen- en bewonersvereniging stelt dat door de bestaande plannen voor 'optopping' van de grote silo's die het silhouette van Schiedam bepalen, dit typische panorama verdwijnt. De silo’s zijn een gemeentelijk monument, maar als er daadwerkelijk een hotel of iets anders op wordt gebouwd, blijft er van dat beeldbepalende weinig over. En wat te denken van distilleerderij De Kuyper? Het gebouw is een rijksmonument, maar ook dat valt weg naast een bouwwerk van 65 meter hoog.
In de zienswijze spreekt de vereniging zich ook uit tegen de bouwhoogte van andere plannen op het terrein. Die gaan tot zo'n veertig meter hoog - en ook dat vindt De Plantage te hoog. Vergelijk maar eens met die andere beeldbepalende gebouwen in de buurt, de 'C&A-flat' op de Koemarkt en de Grensflat. Deze zijn respectievelijk 32,8 en 32 meter hoog. “Alleen de toren van het stadskantoor is met zijn 56 meter een uitschieter in hoogte en een enorme dissonant in het Schiedamse stadsbeeld. Laten we dus niet weer dezelfde fout maken,” aldus de Schiedammers van rond De Plantage. En wat het niet zo dat de stad ook te hoop liep tegen bouwplan The Miller, op de hoek van Plein 1940-1945. Zeventig meter werd daar echt als te hoog gezien; de ontwikkelaar zette na de protesten eigenhandig een streep door de plannen.
Blauwhoed en Dudok willen in totaal 740 woningen realiseren op het terrein van de glasfabriek.