Agenda

Zaterdag 18 maart

18-03-2023 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 18 maart onder meer:

Repair Café Schiedam

In Ontmoetingscentrum 'De 5 Molens', Nieuwe Damlaan 818 van half tien tot elf uur. Toegang is gratis, reparaties worden gratis uitgevoerd, inclusief het gebruik van de op voorraad zijnde tweedehands onderdelen. Indien nieuwe onderdelen aangeschaft dienen te worden, dienen de aanschafkosten hiervan door de bezoeker te worden betaald; hiertoe wordt eerst overgegaan na overleg met en toestemming van de bezoeker. Het geven van een vrijwillige bijdrage is mogelijk.

Rommelmarkt

Bij NGK Schiedam aan de Westvest 30 is er vanaf tien uur tot drie uur een rommelmarkt in het kerkgebouw.

Bibliotheek Schiedam

Leeskring Nederlandse Klassiekers: Hans Overheul vertelt over ‘De komst van Joachim Stiller’. Van half elf tot half één in de Korenbeurs, Lange Haven 145. Entree: gratis, reserveren niet nodig.

Boekhandel Post Scriptum

De Zoete zusjes op bezoek, vanaf één uur.

Jacobuskerk

Kinderconcert ‘Wind in de Wilgen’ door het orkest van Sint Radboud, in het kader van de Kindermuziekweek. Vanaf drie uur in de Jacobuskerk, Kerkweg 53. Vanaf half twee kunnen kinderen knutselen en eigen instrumentjes maken aan de overkant. Na afloop is er ook nog een instrumentenparade.

't Huis te Poort

Muziek uit de tijd van Johan de Witt, vanaf half vier.

CJV Schiedam

Alfabet Party, vanaf acht uur.

Wenneker Cinema

20.00 uur: The Fabelmans
20.30 uur: The Whale

Theater aan de Schie

Door de bank genomen: Tien jaar later. Een voorstelling door De Verleiders, vanaf kwart over acht. 

Open Art Exchange

De tentoonstelling Faces bij Open Art Exchange toont portretten van geobserveerde hedendaagse Afrikaanse identiteiten. 'Een uitgesproken kans om een kijkje te nemen in de creatieve wereld van de Afrikaanse kunst. 

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Art Centre Schiedam

Een expositie naar aanleiding van het tienjarige jubileum van Wereldboom de Plantage Plataan, die recht tegenover het nieuwe Art Centre Schiedam staat.

Jenevermuseum

Naar aanleiding van de opdracht voor het etiket van de Vriendenfles heeft het Nationaal Jenevermuseum Aldo Houben de kans gegeven om een expositie in te richten. In de expositie ‘Uit Mijn Hoofd’ laat hij een selectie van zijn werk zien in de Melcherszaal. Van elf tot vijf te bezoeken.

Te zien: ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’, over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling Stipendium Schiedams Water 2022. Hier zie je het werk van drie jonge talentvolle fotografen: Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus. Te zien van elf tot vijf uur.

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

'We once were one' heet de tentoonstelling van Femmy Otten (1981), waarin ze een ferm pleidooi houdt voor kwetsbaarheid en intimiteit in een verharde en grillige tijd. ​De expositie is ingericht als totaalinstallatie, waarin nieuwe werken worden gecombineerd met bestaand werk. Otten stelt daarin voor om te bezinnen op onze oorsprong, op wat ons verbindt en samenbrengt – op wat echt belangrijk is. Immers: ooit waren we één. ​

Vier verschillende landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en de warmte van het Italiaanse dorpje Rivello. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Ze kregen de ondertitel: een Cobra-kunstenaar op zoek naar inspiratie.

Kunstenaar Narges Mohammadi (1993) maakt voor Stedelijk Museum Schiedam een ruimtevullende installatie met de titel Onzichtbare handen. Het museum vroeg Mohammadi een nieuw werk te maken dat met Schiedam te maken heeft. Ze koos ervoor om een kant van de stad te laten zien die vaak onzichtbaar blijft. Een zomer lang werkte ze als invalkracht in de Schiedamse thuiszorg en trad daarmee in de voetsporen van haar eigen moeder. Haar ervaringen verwerkt ze in het kunstwerk Onzichtbare handen. Een ode aan de thuiszorghulp.

En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date