Blankenburgtunnel wordt Maasdeltatunnel

01-11-2017 Auto Redactie

VLAARDINGEN - De nieuwe tunnel tussen de A20 en de A15 gaat geen Blankenburgtunnel heten, maar Maasdeltatunnel.

Dat hebben de gemeenten Vlaardingen en Rotterdam besloten. De tunnel komt op zowel Vlaardings als Rotterdams grondgebied te liggen. De minister van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) is door de buurgemeenten op de hoogte gesteld.

In de brief aan de minister worden nog enkele andere namen gepresenteerd. Dat zijn onder meer het Dirkviaduct voor de kruising met de Maassluissedijk en het Othildeviaduct voor de kruising met de spoorverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland. De vijfhonderd meter lange ‘landtunnel’, die tot nu toe Aalkeettunnel genoemd werd, gaat Hollandtunnel heten. De aansluiting van de A20 op de nieuwe weg wordt het Flardingaplein. Het nieuwe stuk snelweg zelf heet overigens officieel Rijksweg 24.

De twee gemeentes vonden de naam Blankenbrugtunnel ‘te vaag’, hoewel die verwijst naar de plek waar de tunnel aan de zuidkant uit de grond komt. Op de plek waar nu het uitgestrekte complex van chemiebedrijf Huntsman is gevestigd, lag ooit de polder en het gelijknamige dorp Blankenburg. Dat moest in de jaren zestig wijken voor de aanleg van het havengebied Europoort.

Het laagste punt van de ruim vier kilometer lange tunnel komt op 31 meter onder NAP. Omdat de ruimte aan de zuidkant beperkt is, wordt de toegang aan die kant vrij steil. Rijkswaterstaat (RWS) heeft een budget van 1,17 miljard euro voor het project en wil de nieuwe weg tussen 2020 en 2022 in gebruik kunnen nemen.

Een consortium dat naast de opdracht voor de bouw greep heeft een rechtszaak aangespannen. Als RWS die verliest, kan het project nog vertraging oplopen. Ook een beroepszaak bij het Europese Hof van justitie kan nog voor vertraging van de aanleg zorgen.


Gerelateerd