Bijna twaalfhonderd Coronatests bij Margriethal

11-06-2020 Gezond Redactie

Foto van de teststraat vorige week; ondertussen is op het terrein een twee straat ingericht


SCHIEDAM – Op acht dagen van openstelling zijn er op de testlocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond bij de Margriethal 1192 mensen getest op Corona.

Dat stelt de GGD. “De cijfers zijn tot en met vandaag. Hierbij is het aantal geplande afspraken voor vandaag meegeteld”, zegt een woordvoerster vanmiddag. “We krijgen ook annuleringen en mensen komen niet opdagen.”

Sinds gisteren is de testcapaciteit flink uitgebreid; de tweede teststraat die eerder werd aangekondigd functioneert sinds gisteren. “Tot nu toe zitten de teststraten op alle dagen dat we geopend zijn vol”, aldus de woordvoerster. In het weekend werken de testers niet.

De woordvoerster kan niet zeggen hoeveel mensen die in Schiedam zijn gecontroleerd, positief zijn bevonden. Heeft te maken met privacy en traceerbaarheid, zo stelt zijn. In het algemeen geldt voor de GGD Rotterdam-Rijnmond, dat ook deze week nog nieuwe posten opende, dat het percentage positief getesten, dus besmet met het Coronavirus, op drie tot drieënhalf procent ligt. “We hebben wel te maken met dagkoersen, dus ik zou hier niet te veel conclusies aan verbinden”, aldus de woordvoerster.

Op 2 juni, de dag dat de teststraat bij de Margriethal zijn eerste monsters afnam, telde Schiedam 235 bewezen positief geteste inwoners. Vandaag zijn dat er 242. Logischerwijs zouden dus bij maximaal zeven Schiedammers in de test afgenomen in de teststraat, het Coronavirus zijn vastgesteld.

Drie procent van 1192 mensen zijn ongeveer 36 mensen. Natuurlijk is de teststraat ook gericht op Vlaardingers. Daarvan waren er op 2 juni 271 positief op Corona getest, en volgens de stand van vandaag (waar dus de uitslagen van vandaag zeker nog niet in zijn verwerkt, en die van gisteren en mogelijk ook eergisteren ook niet, omdat de uitslag van een test 24 tot 48 uur op zich laat wachten) 278. Ook dus maximaal zeven besmette Vlaardingers.

Dan wordt het toch wel even cijferen: Maassluis krijgt zijn eigen mobiele teststraat, in een bus, maar die was er vorige week nog niet, dus voor het gemak kunnen we ook de Maassluizers meetellen: 62 besmetten op 2 juni, 63 volgens de RIVM-cijfers van vandaag. Met die ene extra patiënt komt de teller op vijftien uit de drie Waterwegsteden.

Dan kan het niet anders of ook veel mensen uit Rotterdam, en Hoek van Holland, Spijkenisse, Hoogvliet en Lansingerland zijn naar Schiedam doorverwezen. Mogelijk ook mensen uit het gebied van de GGD Haaglanden, bijvoorbeeld uit Delft en het Westland.
Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date