Hittestress dreigt het meest in west

09-10-2019 Gezond Redactie

In de meest donkergekleurde wijken is de meeste hittestress te verwachten - voor een legenda kijken in de plaatjes onder dit artikel; bron: RIVM


SCHIEDAM – De bewoners van de straten tussen Sint-Liduinastraat en Westfrankelandsestraat in west zijn het meest kwetsbaar voor hittestress. Dat blijkt uit de hitte- en eenzaamheidskaart die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is samengesteld.

De kaart is een combinatie van bestaande hittekaarten uit de Klimaateffectatlas en eenzaamheidskaarten van het RIVM. Voor de grote Nederlandse gemeenten in de G40 is nu zo’n hitte- en eenzaamheidskaart gemaakt, die gisteren werden gepresenteerd tijdens een symposium over lokale hitteplannen in Amersfoort.

De nieuwe kaart van Schiedam maakt in een oogopslag duidelijk waar ouderen het ten tijde van grote hitte het moeilijkst hebben. Dat in Schiedam precies de buurt tussen Westfrankelandsestraat en Sint-Liduinastraat het meeste mensen telt die in problemen kunnen komen is niet verwonderlijk, omdat hierin ook Frankeland met ‘aanleunwoningen’ te vinden is. De buurt valt als enige in de groep met het hoogste aantal eenzame ouderen van 75 jaar en ouder (tenminste dertig mensen in die buurt) als in de groep met buurten met de hoogste hittestress van meer dan twee graden.

Alle buurten met de meeste hittestress liggen in west, centrum of oost. De buurten met de meeste eenzame ouderen zijn behalve die in oost, te vinden in Nieuwland en Groenoord (met onder meer de zorgcentrum Schiewaegh en Harg-Spaland).

De kaarten zijn door het RIVM samengesteld om gemeenten te ondersteunen. Op extreem hete dagen, zoals we die de afgelopen twee zomers hebben meegemaakt, met voor het eerst een maximumtemperatuur boven de veertig graden, kunnen mensen last krijgen van hittestress. “In de stad geldt dat vooral voor eenzame ouderen”, aldus het RIVM. De stress doet zich voor omdat het lichaam er niet meer in slaagt zich voldoende af te koelen. Dat kan gevolgen hebben als huiduitslag, krampen en oververmoeidheid, maar ook beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. De groep eenzame ouderen loopt daarbij het grootste risico, ook vanwege een verminderd dorstgevoel.

In heel Schiedam telt het RIVM met 760 ‘ernstig eenzame 75-plussers’.

In de stad is het warmer dan in de landelijke gebieden. Overdag treedt dat op, maar met name ‘s nachts blijft het fors warmer in de stad. Dat heet hitte-eilandeffect en kan dus oplopen boven de twee graden verschil.

Volgens de initiatiefnemers, behalve het RIVM ook Climate Adaptation Services, Klimaatverbond Nederland en Tauw, kan de hitte- en eenzaamheidskaart gemeenten helpen tijdens de ‘risicodialoog’, wanneer ze afwegingen maken voor de aanpak van hitte. Die dialoog uitmonden in een lokaal hitteplan van de gemeente. “Zo kan de hitte- en eenzaamheidskaart gemeenten en maatschappelijke organisaties helpen om de gezondheidsrisico’s tijdens een hitteperiode nog meer te beperken.”

Bekijk de foto'sGerelateerd