Microbioloog Franciscus: 'We zijn nog niet van Corona af'

25-04-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM – We zijn nog niet van Corona af, zegt Norbert Vaessen, medisch microbioloog van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Dat is omdat er nog steeds mensen ernstig ziek worden van het virus, dusdanig dat ze in het ziekenhuis behandeld moeten worden. Maar ook omdat mensen soms langdurig last houden van klachten na besmetting en dat de kans op besmetting reëel blijft zolang niet de overgrote meerderheid van de mensen is ingeënt.

“We zien de laatste tijd toch het aantal Coronagevallen helaas nog steeds toenemen”, vertel Vaessen in een filmpje dat door het ziekenhuis is samengesteld. “Wat we zien in vergelijking met vorig jaar is dat nu toch ook veel jongere mensen besmet raken. De piek ligt tussen de twintig en veertig jaar.”

Dat lijkt geruststellend, omdat we de verhalen kennen dat het virus toch vooral ernstig uitpakt voor mensen die ouder zijn en onderliggende aandoeningen hebben. “Daar is het ook het gevaarlijkst voor. Maar het is niet te onderschatten wat het voor andere leeftijdgroepen betekent”, aldus Vaessen. “We zien steeds meer jongere mensen op de IC terechtkomen. En we zien een grote groep mensen, van twintig, dertig, die Corona krijgen, niet heel ernstig ziek zijn, maar wel langdurig last blijven houden van klachten, wat maanden kan duren.” Het gaat dan onder meer om reukverlies, smaakverlies, langdurig moe zijn en concentratiestoornissen. “Dus ook jongere mensen moeten de impact van Corona niet onderschatten.”

De oplossing blijft volgens de bioloog van het ziekenhuis ‘toch vaccinatie’. De mensen die zich niet laten vaccineren zullen nog ziek blijven worden. “Corona zal nog een hele tijd bij ons blijven, dus de kans dat je toch ziek zal worden is dan heel groot.”



Gerelateerd