Categorieën

Service

Schiedamse meisjes uitgenodigd voor HPV-vaccinatie

Schiedamse meisjes uitgenodigd voor HPV-vaccinatie
Gezond

Schiedamse meisjes uitgenodigd voor HPV-vaccinatie

  • Redactie
  • 21-03-2021
  • Gezond
Schiedamse meisjes uitgenodigd voor HPV-vaccinatie

SCHIEDAM – Een kleine duizend Schiedamse meisjes ontvingen vorige week een uitnodiging van het RIVM voor een zogenaamde HPV-vaccinatie. Niet via een bezoek aan een van de vaccinatiedagen, zoals in andere jaren gebeurde, maar om een afspraak te maken om zich te laten prikken op een van de vestigingen van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond.

Als zij op de uitnodiging ingaan krijgen de meisjes twee of drie prikken tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinatie wordt aan meisjes aangeboden in het jaar dat ze dertien worden. Het wordt na een half jaar herhaald om voldoende langdurige bescherming te bieden. Als de eerste prik wordt gezet als het meisje al vijftien of ouder is, dan zijn er drie inentingen nodig.

In totaal gaat het om een groep van 19.448 meisjes uit de regio van Goeree-Overflakkee tot Krimpen aan den IJssel die door het RIVM wordt opgeroepen. Het gaat om meisjes die zijn geboren in 2008 en meisjes uit 2007 die nog niet alle prikken hebben gehad. Meisjes uit 2004 en 2005 die nog niet zijn gevaccineerd tegen HPV krijgen opnieuw een uitnodiging; als ze willen, kunnen ze de prikken alsnog halen.

“De uitnodiging voor de eerste prik versturen wij tot augustus”, aldus het CJG, dat het rijksvaccinatieprogramma uitvoert. “Daarna volgt een tweede uitnodiging. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat de meisjes beide prikken halen.” In de eerste ronde worden volgens het CJG 981 meisjes uit Schiedam uitgenodigd, in het najaar 391, totaal dus 1372 jongedames. De vaccinaties zijn gratis. Het CJG Rijnmond heeft twee vestigingen in Schiedam: aan de Noordvest en aan de Kerklaan.

HPV is een seksueel overdraagbaar virus en is ook door huid-op-huidcontact in de schaamstreek op te doen. Vandaar dat de vaccinatie wordt gezet voordat kinderen seksueel actief worden. Een HPV-infectie kan niet worden behandeld. “Er zijn geen medicijnen voor”, zo stelt een folder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. “Het lichaam ruimt HPV meestal weer binnen twee jaar op.” Het is moeilijk om te achterhalen wanneer en door wie je besmet bent met HPV, want ’het kan wel tien jaar geleden zijn dat je het virus kreeg’, als besmetting wordt geconstateerd, aldus het RIVM.