Categorieën

Service

Borstkliniek Franciscus naar Schiedam

Borstkliniek Franciscus naar Schiedam
Nieuws

Borstkliniek Franciscus naar Schiedam

  • Redactie
  • 25-04-2016
  • Nieuws
Borstkliniek Franciscus naar Schiedam

SCHIEDAM / ROTTERDAM - De Franciscus Borstkliniek wordt gevestigd in Schiedam. Dat is een van de besluiten die Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft genomen in het proces van concentratie van zorg over de ziekenhuizen in Schiedam en Rotterdam.

De Franciscus Borstkliniek is nu nog gevestigd in zowel het Gasthuis als het Vlietland. In de toekomst zullen alle vormen van beschouwende oncologische zorg en oncologische dagbehandeling (waaronder chemotherapie) in Schiedam worden ondergebracht. Daaronder de Franciscus Borstkliniek. In Franciscus Gasthuis zullen de operaties aan de buikorganen of de longen, bijvoorbeeld gastro-enterale chirurgie, longchirurgie, gynaecologische en urologische chirurgie worden geconcentreerd.

In het algemeen houdt de ziekenhuisgroep vast aan de voorgenomen en de afgelopen maanden bekendgemaakte verdeling van zorg over de beide locaties. Inclusief het meest prangende element daaruit, de overgang van de geboortezorg naar het Gasthuis. Daartoe heeft de ziekenhuisdirectie vandaag besloten.

In de loop van volgend jaar krijg dit proces van bundeling zijn beslag. In grote lijnen Franciscus Vlietland worden ingericht voor planbare zorg. Het gaat dan om te plannen behandelingen, inclusief operaties die uitgevoerd worden met een korte opname. Franciscus Gasthuis krijgt de moeilijkere zorg: acute operaties die uitgevoerd worden door onder andere de gynaecoloog en de algemene (trauma) chirurg.

De raad van bestuur van de Franciscus-groep laat weten dat besloten is dat beide ziekenhuizen 'als professionele ziekenhuislocaties blijven beschikken over een SEH en 24/7 spoedzorg, de bestaande capaciteit bedden, ruime diagnostische mogelijkheden, een modern operatiecomplex en een Intensive Care'. Patiënten kunnen voor spreekuren en controle-afspraken altijd dichtbij huis terecht op alle vijf locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Door middel van de bundeling legt Franciscus Gasthuis & Vlietland de basis voor inhoudelijke versterking van de zorg, dienstverlening en gastvrijheid in de toekomst, aldus het bericht dat naaar aanleiding van de besluitvorming is verspreid. “De belangrijkste drijfveren zijn kwaliteit en continuïteit van zorg in de gehele regio.” Op beide locaties kunnen nu en in de toekomst patiënten opgenomen en verpleegd worden voor de beschouwende specialismen, zoals cardiologie, neurologie, interne geneeskunde, longgeneeskunde, dermatologie en reumatologie.

Voor de patiënten zullen veranderingen in de zorgverlening in de loop van 2017 merkbaar zijn, aldus het bericht. “Franciscus Gasthuis & Vlietland zal steeds tijdig bewoners, huisartsen, patiënten en ketenpartners informeren.”

De ziekenhuisdirectie noemt de volgende specialistische centra die als gevolg van de concentratieslag zullen ontstaan: in het Vlietlandziekenhuis komen het Franciscus Obesitas Centrum, het Franciscus Geriatrisch Centrum en dus de genoemde oncologische zorg.

Het 'Centrum voor zorg rond (in)fertiliteit, zwangerschap, geboorte en zorg voor kinderen', krijgt formeel twee locaties. In het Gasthuis gaat het om 'infertiliteit, bevallingen, neonatologie en ziekenhuisopname van kinderen'; in Franciscus Vlietland blijft de dagbehandeling van kinderen en de dagbehandeling gynaecologie