HBSS-ers klaar voor reanimatie

23-09-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Zestien leden van HBSS volgden een reanimatietraining. Deze werd verzorgd bij Orange Motors P.A. van der Kooij. Alle deelnemers slaagden voor de training. Zij kunnen zich voortaan gaan inzetten in het reanimatieoproepsysteem.

Dat systeem wordt opgezet om vrijwilligers in Nederland te trainen om in te kunnen grijpen bij een hartstilstand. Wekelijks krijgen driehonderd Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Jaarlijks treft 250 mensen zo'n lot op het sportveld. Reanimatie binnen zes minuten kan de overlevingskans verdubbelen. Opel, Feyenoord en de Hartstichting zijn recentelijk een samenwerking gestart met als doel om bij een hartstilstand, overal in Nederland, binnen zes minuten de juiste hulp te kunnen bieden. Daarvoor zijn 200.000 vrijwilligers nodig.

HBSS is partnervereniging van Feyenoord en kreeg zodoende de kans om vrijwilligers een reanimatietraining te laten volgen. Zo kan de club ‘hartveilig’ woden. De zestien deelnemers kunnen zich nu inzetten in het reanimatieoproepsysteem. Mensen die geregistreerd staan in dit systeem ontvangen een sms-bericht waarin zij worden opgeroepen hulp te verlenen wanneer iemand in hun buurt een hartstilstand krijgt.

Franny Gijze van HBSS juicht het initiatief van Opel, Feyenoord en de Hartstichting toe. “Op de club hebben we het AED-apparaat al meerdere keren in moeten schakelen, gelukkig met goed resultaat. We vinden het dus belangrijk dat zoveel mogelijk leden het AED-apparaat ook daadwerkelijk kunnen bedienen.”


Gerelateerd