Minder straatroof kan gevolg zijn van Corona

07-04-2021 Nieuws Kor Kegel

Burgemeester Lamers verlengt de aanwijzing van de veiligheidsrisicogebieden. Foto: Jan van der Ploeg

SCHIEDAM – Evenals een half jaar geleden constateert burgemeester Cor Lamers een afname van het aantal straatroven en houdt hij er rekening mee dat het te maken heeft met de Coronacrisis. Er waren minder scholieren onderweg en in het openbaar vervoer waren er minder reizigers. 

De burgemeester is dan ook niet van plan om de aanwijzing van veiligheidsrisicogebieden in Schiedam in te trekken. Integendeel, n overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft hij besloten ze met een half jaar te verlengen. Want het mag dan zo zijn dat er minder moord en doodslag is, maar het bezit van vuurwapens neemt toe en de intensiteit van het toegepaste geweld is ook groter geworden. De criminaliteit wordt harder. De politie heeft meer wapens aangetroffen. Jongeren dragen steeds vaker messen bij zich.  

Toch is er door de politie minder preventief gefouilleerd en ook dat heeft met de coronacrisis te maken. Het instrument van preventief fouilleren is terughoudend ingezet om het risico op besmetting met het Coronavirus bij politieagenten te beperken. Het aantal personen dat sinds oktober gefouilleerd werd was 159, van wie 41 bij een gerichte politieactie en de anderen bij surveillances; er werden 109 auto’s gecontroleerd. Dat is ondanks de terughoudendheid beduidend meer dan in het half jaar daarvoor.  

De politie adviseerde om de bestaande veiligheidsrisicogebieden ongewijzigd te verlengen. De bestaande veiligheidsrisicogebieden zijn koploper als het gaat om (gewapende) geweldsdelicten; hiervan vindt ruim twee derde plaats in de veiligheidsrisicogebieden. Daarnaast kan in deze wijken de sfeer snel omslaan in maatschappelijke onrust. 

Door het integrale samenwerkingsverband in de Spaanse Polder en ’s-Graveland zijn de afgelopen jaren veel misstanden en criminele activiteiten aan het licht gekomen, waarbij vooral duidelijk is geworden dat er veel drugscriminaliteit aanwezig is in het gebied. Hierbij zijn verschillende strafrechtelijke interventies gedaan naar aanleiding van grote hoeveelheden verdovende middelen.” 

Drugshandel gaat gepaard met andere criminele activiteiten, zoals geweld in de vorm van ripdeals en liquidaties. Er zijn de afgelopen jaren al veel maatregelen genomen. In de regio Rotterdam is door het project High Impact-delicten de aanpak van aan drugs gerelateerde delicten nog steeds speerpunt.  

Ondanks de daling is het aantal straatroven in Schiedam nog te hoog, stelt de burgemeester. In het afgelopen half jaar hebben er in Schiedam dertien straatroven en vier overvallen plaatsgevonden en zijn er zesendertig (vuur)wapens aangetroffen. Er zijn vijf vuurwapens en eenendertig messen, ploertendoders, boksbeugels, stroomstootwapens en een imitatievuurwapen in beslag genomen, ook pepperspray.  

Burgemeester Lamers verlengt de aanwijzing van de veiligheidsrisicogebieden tot en met donderdag 30 september. Het gaat om het aaneengesloten gebied van Schiedam-Centrum, -Nieuwland en -Oost, begrensd door de Nieuwe Haven, Vlaardingerdijk, Burgemeester Van Haarenlaan, Hoekse Lijn, Schieveste, Hogenbanweg en Rotterdamsedijk. 
Voorts om een deel van Groenoord, zowel Groenoord-Zuid als Groenoord-Midden. 
In Schiedam-West betreft het de buurten tussen de Vlaardingerdijk en de Westfrankelandsestraat, maar ook het gebied tussen de Aleidastraat, BK-laan en Rubensplein. Voorts de Spaanse Polder en ’s-Graveland.