Categorieën

Service

MOAS krijgt Geuzenpenning 2016

MOAS krijgt Geuzenpenning 2016
Nieuws

MOAS krijgt Geuzenpenning 2016

  • Redactie
  • 07-01-2016
  • Nieuws
MOAS krijgt Geuzenpenning 2016

VLAARDINGEN - De Geuzenpenning is voor Migrant Offshore Aid Station (MOAS). Dat speurt actief naar schepen met vluchtelingen die op de Middellandse Zee in groot gevaar verkeren.

Dat heeft de Stichting Geuzenpenning vandaag bekendgemaakt. De uitreikingsceremonie is op maandag 14 maart in de Grote Kerk van Vlaardingen. De prestigieuze prijs wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. 

De reddingsorganisatie MOAS is opgericht in 2013 door Christopher en Regina Catrambone. In 2006 stichtten zij een bedrijf gespecialiseerd in verzekeringen en hulpverlening in risicogebieden. In 2008 verhuisden zij naar Malta. Hun bedrijf, de Tangiers Group, floreerde en groeide uit tot een ‘multimillion-dollar company’. Nadat honderden vluchtelingen in 2013 op zee omkwamen en er geen snelle actie volgde van Europa, reageerden Christopher en Regina Catrambone op een oproep van paus Franciscus om alles te doen wat ze konden doen om nog meer van dit soort humanitaire rampen te voorkomen. Ook een dringende oproep van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon en de UNHCR zette MOAS aan tot daden. Het echtpaar Catrambone investeerde daarop tot nu toe € 8 miljoen in hun levensreddende project.


In de maanden augustus tot oktober 2014 heeft MOAS met het reddingsschip Phoenix zo’n drieduizend mannen, vrouwen en kinderen gered. Dankzij crowdfunding is MOAS tussen mei en oktober van 2015 in staat geweest nieuwe reddingsoperaties op touw te zetten. Dit resulteerde in de redding van nog eens 5.500 mensen. Volgens MOAS wordt negentig procent van de donaties direct besteed aan het redden van levens.

De Geuzenpenning is een initiatief van de stichting Geuzenpenning, opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Eerder is de erkenning toegekend aan onder meer Václav Havel (1995), de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (2004), de Syrische advocaat en mensenrechtenactivist Haitham Maleh (2006), de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013) en aan organisaties zoals International Campaign for Tibet (2005) en Human Rights Watch (2007). Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar Free Press Unlimited. Meer informatie over de Geuzenpenning is te vinden op www.geuzenpenning.nl.