Categorieën

Service

Raad worstelt met toekomst museum

Raad worstelt met toekomst museum
Uit

Raad worstelt met toekomst museum

  • Ted Konings
  • 12-06-2015
  • Uit
Raad worstelt met toekomst museum

SCHIEDAM - De grote moeilijkheid in de besluitvorming over extra geld voor het Stedelijk Museum Schiedam blijft het feit dat het museum in 2008 is verzelfstandigd. Voor veel raadsleden bleek dat vanavond een chicane op te leveren die maar moeilijk te nemen was: rekenen we het de museumleiding aan dat er eind vorig jaar ineens 450.000 euro bij moest? Ja. Is het vertrouwen geschonden? Zeker. Willen we garanties dat herhaling voorkomen wordt? Tuurlijk. Maar: we kunnen de directie en raad van toezicht van het museum niet wegsturen, want daar gaan we niet over.

Wethouder Marcel Houtkamp verwoordde dat wellicht nog het duidelijkst: “Mijn vertrouwen in het management is door de gang van zaken zwaar gedaald, heeft een enorme deuk opgelopen. Tot op de dag van vandaag heb ik moeite om dat positief terug te draaien.”

De wethouder heeft de afgelopen tijd verschillende gesprekken gevoerd met de raad van toezicht van het museum en zegt de indruk te hebben dat 'die de fouten zeker wil corrigeren'. “Als ik praat over een oplossingsrichting ondervind ik daar geen tegenstand.” Houtkamp stelde van plan te zijn om een hartig woordje over de toekomst van het management van het museum te gaan spreken. “Dat onderwerp staat in een volgend gesprek boven aan de agenda.”

De toekomst van de bedrijfsleiding van het stedelijk is van belang omdat de volksvertegenwoordigers in de raad er grote moeite mee hebben opnieuw de portemonnee te trekken voor het museum. Dat doe je alleen maar als er vertrouwen is dat dat geld goed besteed wordt. Maar als dezelfde mensen daar over gaan als zij die de financiële problemen hebben veroorzaakt ('als er in november geen 4,5 ton op tafel was gekomen, hadden we de deuren direct kunnen dichtdoen', aldus Houtkamp) dan wringt dat. Frans Hamerslag van Progressief Schiedam (PS) zei het pregnant, aan het eind van de 3,5 uur durende vergadering: “We zien het stedelijk als een waardevol museum. Maar tegelijkertijd hebben we beperkt geld en hebben ook veel andere instanties in de stad moeten bezuinigen. Dat nemen we mee in onze beraadslagingen.”

Samen met PS was het CDA het felst in zijn afkeer van extra middelen voor het museum. “Per betalende bezoeker legt de gemeente nu al honderd euro subsidie op een kaartje. Per Schiedammer gaat dertig euro van zijn belastinggeld naar het museum.” De CDA-fractie pleitte bij monde van Ad Hekman voor een sterke regie voor veel meer culturele instellingen in de stad; zij noemt dit een vijfde scenario, na de vier die het college vorige maand presenteerde. “Het gaat om de kracht van het totaal. Eén visie, één leiderschap, één partij die dat realiseert”, aldus Hekman. “Ik kwam in 2002 voor het eerst in de raad en al die tijd hebben we gesproken over meer samenwerking in het museumkwartier. Maar er is onvoldoende invulling aan gegeven omdat er verschillende belangen lagen. De een wil meer bezoekers naar Schiedam trekken, maar de ander wil een prachtig collectie opbouwen en tentoonstellen.”

De andere kant van de medaille werd vooral door Houtkamp ingebracht: er was acuut geld nodig in het najaar, de raad vroeg om het uitwerken van verschillende toekomstscenario's voor het museum, het college van B&W heeft dat gedaan en er is dit jaar 340.000 euro extra nodig. De helft van dat bedrag willen B&W nu al beschikbaar stellen. “Dat geld is niet om nieuwe problemen af te dekken. Het is bedoeld om voor te investeren. Als je goeie publiekstrekkers wil organiseren moet je voorinvesteren.”
Houtkamp rekent op grond van de financiële resultaten van het eerste kwartaal, erop dat het museum 2015 met zwarte cijfers kan afsluiten. “Maar dat gebeurt tegen een erg laag activiteitenniveau.” Zo werd onder meer een tentoonstelling in het kader van het Liduinajaar in de Grote Kerk afgelast. “2,2 Miljoen (de begroting van het museum voor dit jaar - red.) is echt een basisbedrag.”

De tweede 170.000 euro komt pas beschikbaar als college en raad positief hebben beschikt over het actieplan, waaraan het museum nu werkt. Daarin staat hoe het zich wil transformeren naar een van de vier scenario's die het college heeft geschetst. In de commissievergadering lieten praktisch alle partijen horen het scenario Partnerschap als enige serieuze optie te zien. In dat scenario gaat het er om een toekomstbestendig museum te realiseren, met een zichtbaar museumkwartier en een sterke culturele sector waarin gezamenlijk optrekken de norm is. In dat draaiboek is ook voorzien dat het museum een breder publiek aantrekt door aansprekende tentoonstellingen te organiseren.

Verschillende partijen lieten in de vergadering blijken maar weinig te ervaren van veranderingen binnen het museum, terwijl er toch al een half jaar is verstreken sinds de nood aan de man kwam. Het wachten is nu het op herstelplan waaraan door het museum wordt gewerkt. Houtkamp liet blijken er op te rekenen dat dit niet voor het eind van de zomer het licht ziet.