Reikhalzend uitzien naar Open Ateliers

25-06-2021 Nieuws Kor Kegel

Een werk van Inge van Haastert, dat in de Zalmstraat te zien zal zijn. Het zien als zodanig vormt het belangrijkste thema in haar werk. “Mijn ogen werken niet goed samen. Mijn linkeroog is om mee te lezen en voor de dichtstbijzijnde details. Met het rechteroog kijk ik tv en houd ik overzicht. Door beide ogen afwisselend te gebruiken bezie ik de wereld. Dichtbij en veraf: eerder de twee uitersten dan het gemiddelde, eerder naast elkaar, dan verenigd. Dit fysieke gegeven, een separate manier van kijken, is van invloed op mijn werk.“ K

SCHIEDAM – Het lijkt wel alsof kunstminnend Schiedam opleeft. Nu de Coronamaatregelen verder en verder versoepelen, kan en mag er weer van alles. Wat een geschikt moment voor de Open Ateliers. Het zouden wel eens de drukste Open Ateliers ooit kunnen worden – al blijft medewerking van de weergoden altijd een factor van belang. 

Landelijk staan er 350 ateliers open voor het publiek en dat is niet een heel indrukwekkend aantal, maar dat er daarvan dertig zijn in Schiedam is wel veelzeggend. Ongekend veel persberichten passeerden de revue en ook op Facebook laten de kunstenaars zich niet onbetuigd. Ze hebben er duidelijk zin in om hun recente werk te presenteren en menigeen heeft ook al signalen van liefhebbers en verzamelaars dat ze komen kijken, nu het eindelijk weer toegestaan is na de lockdown.  

Komend weekend staan dertig galeries en ateliers open. Zowel op zaterdag als zondag tussen elf en vijf uur is er de gelegenheid bij uitstek om kunstenaars op hun werkplek bezig te zien en met de kunstenaars en hun werk kennis te maken. Stichting Kunstwerkt Schiedam kwam met een soort verzameloproep: “Laat je verrassen door de variëteit aan kunstwerken, leer meer over de fascinaties van de kunstenaar, de werkwijze en hoe materiaal wordt gebruikt. Er valt veel moois te ontdekken!” 

Dat is ongetwijfeld waar, maar extra leuk is dat er tijdens de Open Ateliers in Schiedam een kunstverloting plaatsvindt. Elke kunstenaar selecteert een werk dat meedoet in de verloting en bij Stichting KunstWerkt op de Boterstraat 81 kun je een sticker met nummer ophalen die je vervolgens bij je favoriete kunstwerk kunt plakken. 
Op zondagmiddag is de trekking bij Stichting KunstWerkt. Alle geselecteerde kunstwerken waarbij een plakkertje is gehangen doen mee in de loterij, dus elke bezoeker heeft evenveel kans om te winnen. “Wie weet ga jij straks met een mooi kunstwerk naar huis!” maakt Kunstwerkt de belangstellenden lekker. Die stimulans zou niet eens nodig zijn om de Schiedammers hun huis uit te krijgen, maar het is wel een leuk gegeven dat je zomaar met een mooi en gratis kunstwerk thuis kunt komen. 

Het concept van de Open Ateliers is niet nieuw, het onstond halverwege de jaren negentig. Het idee erachter is om bewoners van Schiedam en omgeving op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de beeldend kunstenaars en hun werk. Tijdens het Open Ateliers Weekend worden foto’s, tekeningen, ruimtelijk werk, keramiek en schilderijen geëxposeerd. Omdat veel Schiedamse kunstenaars een fraai oeuvre hebben opgebouwd en ook elk een duidelijk eigen ‘handschrift’ hebben, garandeert dat een zeer gevarieerde atelierroute. De kunstenaars zijn van harte bereid alles te vertellen over hun werkwijze, hun materiaalkeuze en hun motivatie.  

Het atelier van Nikolaj Dielemans bevindt zich tegenwoordig in het voormalige Klubhuis Zuid aan de Dwarsstraat 42. Op dat adres bevindt zich ook het atelier van Dick Berckenkamp. Vlakbij, in het voormalige schoolgebouw aan de Zalmstraat 27, vinden we de ateliers van Inge van Haastert, Esther Zitman, Sjef van Duin, Peter Hellemons en Henny van Leeuwen. Collegiaal verwijzen de kunstenaars naar elkaar en Henny van Leeuwen en Inge van Haastert merken op dat ook de Ketelfactory op loopafstand is. De Gorzen heeft daarmee veel te bieden.  

Sasha Zuidam liet weten alleen zaterdag van elf tot vijf aanwezig te zijn om van alles te vertellen over haar werk. De koffie staat morgen klaar. 

Sjef Henderickx en Ane Koczorowski zijn aanwezig in het atelier van Sjef in de voormalige Sint Martinusschool aan de Iepenlaan in wijk Tuindorp. Tot zover wat bij deze redactie is binnengekomen. Er zijn meer ateliers, maar niet alle kunstenaars doen mee met de OA. 

In de Zalmstraat zal Diet Wiegman niet meedoen, aan de Iepenlaan zal Harr Wiegman er niet zijn, maar beiden worden wel zondag in hun atelier geïnterviewd voor een productie die wil aantonen hoe belangrijk ateliers zijn voor werkende kunstenaars  in Rotterdam en Schiedam.