Categorieën

Service

Schiedam is bevattelijk voor greep georganiseerde misdaad

Schiedam is bevattelijk voor greep georganiseerde misdaad
Nieuws

Schiedam is bevattelijk voor greep georganiseerde misdaad

  • Redactie
  • 08-12-2022
  • Nieuws
Schiedam is bevattelijk voor greep georganiseerde misdaad

De wietindustrie is een belangrijke bron van inkomsten voor de georganiseerde misdaad


SCHIEDAM - Schiedam staat op plek zes op de ranglijst van ondermijningsgevoelige gemeenten, zoals die door RTL Nieuws is samengesteld. 

Dat betekent dat Schiedam veel meer dan de meeste andere gemeenten het risico loopt in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. 

RTL maakte een Onderwereldkaart. Die legt alle Nederlandse gemeenten langs de meetlat van kwetsbaarheid voor criminele ondermijning. Die kwetsbaarheid heeft de onderzoeksredactie van de omroep gemeten aan de hand van twintig indicatoren, die met behulp van criminologen, misdaadexperts en datawetenschappers zijn geselecteerd.

Zo is ruim 5,2 procent van de panden in Schiedam in het bezit van een veroordeelde eigenaar (korter dan tien jaar geleden); de stad staat daarmee op plek drie van Nederland. Schiedam staat hier (in percentage) tussen Den Haag en Rotterdam.

De gebruikte gegevens zijn afkomstig van het platform Zicht op Ondermijning, dat zich voor deze analyse onder meer baseerde op gegevens van het Kadaster en uitstroomgegevens van het Openbaar Ministerie.

Ook is er, aldus RTL, maar één gemeente in Nederland waar meer huishoudens met problematische schulden zijn. Dit geldt voor 13,5 procent van de huishoudens. Rotterdam staat hier met 14,9 procent bovenaan, in Den Haag gaat 13,1 procent van de mensen gebukt onder financiële problemen, in Lelystad is dat 13,2 procent.

Op de ranglijst met kwetsbare gemeenten staan de Limburgse gemeenten hoog, dus doen het slecht: Heerlen staat bovenaan de lijst, met Kerkrade op twee, ook Sittard-Geleen, Brunssum en Roermond halen de top tien. Rotterdam, Den Haag en Arnhem gaan Schiedam waar het gaat om ongunstige omstandigheden om te leven, gunstige voor de onderwereld.

Voor Schiedam geldt verder (als voorbeelden van enkele van de twintig factoren) dat 1,49 procent van de inwoners verdacht wordt van een ondermijnend delict (oplichting, drugshandel, geweldsmisdrijven), goed voor plek 21 in het land. In Rotterdam is dit 1,99 procent, in Heerlen 2,45 procent.

6,6 procent van de jongeren valt te typeren als ‘hoogrisicojongeren’, waarmee Schiedam op stek twintig wordt ingedeeld. Dat zijn de vijf procent jongeren met de hoogste risicoscore, bijvoorbeeld omdat ze Halt-straffen op jonge leeftijd hebben gekregen, voortijdig school verlaten, armoede en onderdeel zijnd van een éénoudergezin. Opvallend is hier de drie plek van Vlaardingen. Met vijftien zaken per tienduizend inwoners, dus op tachtigduizend inwoners honderdtwintig in totaal, komt Schiedam uit op de 28ste plek. 

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft met de Onderwereldkaart voor het eerst de kwetsbaarheden van gemeenten, hun inwoners en bedrijven voor invloed vanuit de georganiseerde misdaad onderzocht. Hierbij is onder andere gebruik gemaakt van gegevens uit het overheidsplatform Zicht op Ondermijning, Politie, Financial Intelligence Unit, het CBS, Meld Misdaad Anoniem, Graydon en de Leefbaarometer. "Met de Onderwereldkaart proberen we een probleem dat voor veel mensen onzichtbaar is landelijk in beeld te brengen", zegt onderzoeksjournalist Koen Voskuil van RTL Nieuws. "We hopen dat deze analyse inwoners en bedrijven helpt om signalen van criminele ondermijning te herkennen, en dat gemeenten beter zien waar ze staan." 

Volgens Pieter Tops, bijzonder hoogleraar ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden, maakt de analyse van RTL Nieuws inzichtelijk waar gemeenten kwetsbaar zijn. "Het kan een hulpmiddel zijn om te bepalen waar zij vooral actief moeten zijn om verschijnselen van ondermijning tegen te gaan." Het is belangrijk dat de strijd tegen criminele ondermijning hoog op de agenda staat, vult criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke aan. "Dit is één van de grote problemen van deze tijd. De drugscriminaliteit internationaliseert, verhardt en er gaan miljarden euro's in om. Dat geld krijgt vat op onze maatschappij."