"Sportdak moet naam Mandela krijgen"

23-04-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Mari Dingenouts ziet zijn kans schoon: gister deed wethouder Nathalie Gouweleeuw de oproep aan de Schiedammers om met namen te komen voor het sportdak van de A4, vandaag stuurt de Gorzenees een schrijven aan B&W om zijn idee ingang te doen vinden:  het sportdak moet vernoemd worden naar Nelson Mandela.
 
De in Schiedam wijd en zijd bekende Dingenouts, onder meer oud-raadslid en nu betrokken bij de Vrienden van Zwembad Zuid, kleedt zijn voorstel goed aan. "Aangezien u aangeeft dat het hier gaat om een sportpark, heb ik een naam bedacht van iemand die een grote betekenis heeft en een naam heeft op het gebied van sport en verbinden. Het gaat hier om Nelson Mandela. Deze unieke man heeft voor de wereld veel betekend als mens, als leider, als president van een groot land, als gevangene. Hij belichaamde verzoening, vergeving en verdraagzaamheid. Hij was onbetwist integer. Hij was voor groot wederzijds respect. Hij deed mensen putten uit hoop en angst. Hij was een internationaal vrijheidssymbool. Hij inspireerde ontelbare mensen zonder zelf aanwezig te zijn. Hij wilde leven in vrijheid met de ander."

Door het sportpark naar Mandela te vernoemen, zou Schiedam diens idee onderschrijven dat sport verbroedert en verbindt, aldus Dingenouts. "De naam van het Nelson Mandela Sportpark zorgt dan voor verbinding tussen de bevolkingsgroepen van Schiedam en uit de regio, die elkaar op het sportieve vlak ontmoeten. Sport en bewegen krijgen op deze wijze nog meer een maatschappelijke en sociale betekenis."

Nelson Mandela stelde zelf (zo haalt de indiener aan): “Sport kan de wereld veranderen. Het heeft de bijzondere kracht om te inspireren, om mensen bij elkaar te brengen. Het spreekt jongeren aan in een taal die zij begrijpen. Sport kan hoop creëren, waar wanhoop is. Het is krachtiger dan regeringen in het omver halen van muren tussen bevolkingsgroepen."

Dingenouts bracht zijn voorstel om het sportpark naar Mandela te vernoemen al twee jaar geleden naar voren. Als gevolg daarvan staat Mandela nu op een gemeentelijke lijst met geschikte namen die zijn te gebruiken als er een locatie in de stad een naam nodig heeft. "Het moge duidelijk zijn dat met de naamgeving van Sportpark A4 dit nu absoluut aan de orde is", aldus Dingenouts in zijn schrijven.


Gerelateerd