Opstand en revolutie in Schiedam

20-09-2018 Onderwijs Redactie

Rob van Klaarwater opent het academisch jaar 2015; foto: Illustere School


SCHIEDAM - Opstand en revolutie. Daarover gaat het in Schiedam in oktober. NIet op straat of in de raadszaal, maar bij De Illustere School Schiedam.

Wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht brengen van een breed publiek, dat is het doel van De Illustere School. Dat het daarbij gezellig en leerzaam wordt is niet verboden. Met die gedachte organiseert de school sinds enkele jaren lezingen voor een breed publiek.

In de maand van de geschiedenis, oktober, gaat het in heel Nederland over 'opstand', het thema dat voor deze maand is gekozen. De Illustere School heeft daarom op vier zondagmiddagen een programma op de rol dat niet voor burgelijke types geschikt is. Zoals die van de 'wiven van Schiedam', die zich verzetten tegen de Vlaamse (!) bezetter - in 1304. Met deze lezing bijt Jan Willem Verkaik het spits af in het jaarprogramma van de school.

Een week later is het de beurt aan Rob van Klaarwater, tevens gastheer van het programma in jeneverie 't Spul, om te vertellen over de rol van gin in de Nederlandse opstand. Op 21 oktober houdt Frans Meijer de lezing 'Revolutie in Schiedam' en op de laatste zondag van oktober neemt Han van der Horst het woord voor zijn verhaal 'Drank en de gerechtvaardigde opstand'.

De lezingen beginnen steeds om drie uur en de toegang is vijf euro. Met uitzondering van 14 oktober: dan is er een jeneverproeverij gekoppeld aan het programma dat daarom een half uur eerder begint.

Nu ook al aangekondigd: twee lezingen in november: op de 18de Wil de Wit, over 'De dood in de kunst' en 21 november, als Huib Sneep praat over de renovatie van de Lange Haven, en dan met name de aanpak die er toe heeft geleid dat de bomen aan de gracht bewaard zijn gebleven.Gerelateerd