Zieke mevrouw uit Schiedam centraal in debat Rutte-Wilders

12-03-2021 Politiek Redactie

Beeld uit het debat gisteren bij de NPO


SCHIEDAM – Schiedam kwam gisterenavond even om de hoek kijken in het lijsttrekkersdebat tussen premier Mark Rutte en Geert Wilders van de PVV.

Wilders rekende daarin de voorman van de VVD aan verantwoordelijk te zijn voor de afbouw van de gezondheidszorg in Nederland: gesloten ziekenhuizen, minder personeel op IC’s. “Ik heb nog niet zo lang geleden een mevrouw in Schiedam opgezocht. Die mevrouw was geopereerd aan kanker. En dat was gelukkig goed gegaan. Ze moest terug voor controle. En die controle werd vorig jaar uitgesteld. Met een maand, met twee maanden, met drie maanden, met vier maanden. En toen die mevrouw eindelijk aan de beurt was om op controle te komen, bleek dat de kanker opnieuw was uitgezaaid. Dat hadden ze kunnen zien als de behandeling niet was uitgesteld.

Ik heb twee weken geleden van die mevrouw gehoord, uit Schiedam, dat ze uitbehandeld is, dat het helaas voor haar voorbij is. Toen ik die mevrouw opzocht was ze niet alleen erg verdrietig, maar ook boos. Ze was boos op u. En ze zei: zeg dat maar als je Rutte weer de volgende keer ziet. Want hoe kan het nou zijn dat mijn zorg, dat ik niet op tijd geholpen kan worden, terwijl hij wel miljarden geeft aan iedereen die het maar hebben wil.”

Wilders doelde op de 43 miljard euro die Nederland bijdraagt aan het Europees Corona-herstelfonds. Hij had dat geld liever in de Nederlandse gezondheidszorg gestoken. “Wat is uw antwoord naar die mevrouw? (..) Die mevrouw gaat dadelijk dood omdat er een gebrek is aan zorgcapaciteit en dat heeft u op uw geweten.”

Rutte: “Ik zeg tegen die mevrouw: het verschrikkelijk als je dat overkomt.” Het is volgens de premier waar dat in ziekenhuizen nu door Corona operaties moeten worden uitgesteld. “Tegelijkertijd is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat we niet opnieuw die ziekenhuizen overbelasten.” Hij stelde daarop dat de voorstellen van Wilders in het debat over de Corona-aanpak – terrassen open, stoppen met de avondklok - ‘niet kunnen’. Op de IC’s lagen gisteren 585 patiënten met Corona, vijftig meer dan begin deze week. Als je nu onverantwoord dingen gaat openen, gaat het fout, aldus Rutte. “Je kunt niet allebei zeggen: en ik wil opkomen voor die mevrouw in Schiedam – dat wil ik ook – ik wil dat ze zo snel mogelijk, mensen met dat soort aandoeningen, normale zorg krijgen, en tegelijkertijd zeggen: we hebben weer alle ruimte om in Nederland van het slot te gaan. Die ruimte is er niet.”

Wilders bezocht in oktober een bewoonsters van de Havenbogen aan de Nieuwe Haven. Zie hier.Gerelateerd