Sporters geëerd in Erecirkel

13-03-2021 Sport Redactie


SCHIEDAM - Schiedamse sporters worden blijvend geëerd. Dat gebeurt in een 'Erecirkel' in de hal van het Stadskantoor.

De cirkel telt nu 56 sporters uit de stad. Zij werden voorgedragen door Schiedammers. Het gaat om Schiedamse sporters of teams vanachttien jaar en ouder die nationaal kampioen zijn geworden, een Europese of wereldtitel hebben behaald of hebben meegedaan aan de Olympische of Paralympische Spelen.

De cirkel is het resultaat van een motie die in juli 2019 door de gemeenteraad werd aangenomen. Op initiatief van de leden Jaap Pegtel en Bertus Feelders werd besloten dat er in de stad een plek moest komen waar roemrijke Schiedamse sporters blijvend geëerd konden worden. "Een commissie van mensen uit de sport- en cultuurwereld is hiermee aan de slag gegaan en heeft dit plan verder uitgewerkt", aldus een aankondiging van de gemeente. Kunstenaar Willem Besselink heeft daarna een ontwerp gemaakt.

Het kunstwerk komt in de hal van het Stadskantoor, waar veel Schiedammers het kunnen bewonderen. De Erecirkel wordt aanstaande maandag onthuld door de beide initiatiefnemers, samen met sportwethouder Fahid Minhas. Vanwege de coronamaatregelen zal de onthulling in kleine kring plaatsvinden.

Elk jaar kan de Erecirkel uit worden gebreid met nieuwe sporters met prestaties op nationaal en internationaal niveau. Behalve kampioenen komen ook sporters in aanmerking die kunnen bogen op een unieke sportprestatie of een grote prestatielijst. En Schiedamse niet-sporters en organisaties die een (inter)nationale uitstraling hebben gehad op de sport.

Welke sporters in de Erecirkel zijn opgenomen is niet bekendgemaakt, maar de twee dames op de foto, Britt Eerland en Nouchka Fontijn, maken een goede kans.Gerelateerd