Categorieën

Service

IJsbaan op Stadserf, maar niet met Kerst

IJsbaan op Stadserf, maar niet met Kerst
Uit

IJsbaan op Stadserf, maar niet met Kerst

  • Redactie
  • 24-10-2017
  • Uit
IJsbaan op Stadserf, maar niet met Kerst
SCHIEDAM - Er komt ook deze winter een schaatsbaan in Schiedam. Op het Stadserf. Maar niet rond Kerstmis.

B&W hebben de opdracht gegund aan Winter Village. Dat in een stichting gevestigd in Soest die ijsbanen uitbaat. Afgelopen jaar vooral in het Gooi, te weten in Amstelveen, Baarn en Laren. Schiedam is voor de exploïtant een van de nieuwe steden, samen met Hoofddorp en Almere. Winter Village zag volgens wethouder Alexander van Steenderen geen kans om dit jaar rond de kerstdagen een baan in de stad neer te leggen. Voor volgend jaar heeft hij wel de harde afspraak gemaakt dat er op het Stadserf een baan komt met Kerstmis.

De baan komt dus niet in 2017 naar Schiedam, maar slaat volgens Van Steenderen van 2 februari tot en met 4 maart zijn kamp op in de stad. Er komt een ijsbaan, een gelegenheid om te eten - met een menukaart - en te drinken, chocolademelk en glühwein. "We zijn in samenspraak met locale ondernemers om meer combinaties te maken", aldus Van Steenderen. Hij doelt op mogelijke activiteiten gekoppeld aan de ijsbaan.

Volgens de wethouder kwam Winter Village als beste uit de bus van de twee partijen die reageerden op de aanbesteding van Schiedam. Daarbij was niet de Duursma-groep, de exploïtant die de afgelopen jaren Winterland verzorgde, eerst op het Stadserf en in 2016 op het Bachplein. De baan van Duursma was in enkele jaren dusdanig gegroeid dat het problemen op ging leveren met de brandveiligheid op het krappe Stadserf. Het Bachplein had niet de voorkeur van de uitbater zelf.

Winter Village zal voor de baan komend jaar geen omgevingsvergunning hoeven aan te vragen, omdat de baan ruim een maand staat. Blijft de baan langer, dan is zo'n vergunning mogelijk wel nodig, aldus burgemeester Cor Lamers.

Rond Kerstmis moeten er in Schiedam wel activiteiten zijn die voor gezelligheid zorgen, zo vindt het college. In de kersttijd zal er ieder weekend een programma zijn in de binnenstad, aldus Van Steenderen. Hij noemt 'ice-carving' en Dickens-activiteiten en de binnenstad zal in winterse sferen worden gebracht. Volgens het college zal het gaan om de Grote Markt, het plein voor het Stedelijk Museum, de Korenbeurs en de tussenliggende route. "In samenwerking met lokale instellingen, horeca en ondernemers worden verschillende activiteiten georganiseerd, met name gericht op gezinnen met kinderen." Het winterprogramma start op donderdag 14 december met de traditionele Kaarsjesavond op de Grote Markt.