Jarle Lourens nieuwe stadsdichter

11-12-2021 Uit Redactie

Jarle Lourens droeg in het programma van Schie een gedicht, een verhaal over Schiedam voor


SCHIEDAM - Jarle Lourens is de nieuwe stadsdichter van Schiedam. Hij volgt Yvette Neuschwanger op.

Lourens is nu nog raadslid voor D66, maar heeft zich niet herkiesbaar gesteld voor de raad. Hij begint zijn stadsdichterschap in Schiedam na de verkiezingen van 16 maart.

De nieuwe stadsdichter werd gekozen door een selectiecommissie van het Literair Gezelschap Schiedam. Dat kreeg na een oproep aanmeldingen van veertien kandidaten. Daaruit werden er vier geselecteerd door de commissie, met de Schiedamse boekhandelaren, een vertegenwoordiger van de bibliotheek, een Goudse dichter en Jan Gordijn van het literair genootschap. Hij vertelde vanmorgen in een uitzending van lokale omroep Schie hoe deze commissie 'unaniem en ozeer vertuigd' koos - na drie 'sollicitatiegesprekken' voor Lourens. 

Een stadsdichter is volgens Gordijn in Schiedam niet weg te denken. Hij kondigde ook aan dat er gewerkt wordt aan de realisatie van een tekst van Yvette Neuschwanger op een muur in de stad.

Lourens is docent Nederlands en Cultuur & Burgerschap op het Zadkine College. Hij is al langer actief als spoken word-artiest, iemand die langere poëtische verhalen maakt en vertelt, waar het vooral gaat om de voordracht. Lourens stelt vereerd te zijn met de keuze van de commissie voor hem. Naar eigen zeggen is hij goed in staat 'te reflecteren op allerlei zaken, af en toe cte onfronteren, maar altijd een hoopvolle boodschap te geven'. Gerelateerd