Schiedam haakt aan bij Art Rotterdam met bijzondere kunst

06-02-2019 Uit Redactie

Scène uit een vorig Exchange-project van Kwakye, Van den Doel en Dominguez

SCHIEDAM – Burgemeester Ahmed Aboutaleb opende vanmiddag Art Rotterdam. De twintigste editie van de kunstbeurs wijkt ook uit naar Schiedam. Het Stedelijk Museum, Kunst Werkt, de Ketelfactory en Open Art Exchange doen dit jaar mee en brengen een speciaal 'Art-programma'.

Zwaartepunt van Art Rotterdam ligt in de Van Nellefabriek, waar een beurs wordt gehouden. De organisatie zet dit jaar extra in op jonge kunst.

Tijdens Art Rotterdam opent kunstcentrum Open Art Exchange op Hoogstraat 85 – het pand waar voorheen onder meer herenmodezaak Coster en Pop Up Tv huisden – zijn deuren voor de dansperformance 'Memory of Light'. Dezer dagen is in het jonge kunstcentrum al de groepspresentatie 'Hello 2019' te zien.

Joke Bakker-Jansen, initiatiefneemster en eigenaresse van Open Art Exchange is maar wat blij dat de kunstweek ook Schiedam aandoet. “Er zijn vier Schiedamse locaties die meedoen, allemaal op loopafstand van elkaar.” Ideaal voor mensen die vanuit het Rotterdamse kunsthectiek even uit willen breken. Open Art Exchange denkt hen een bijzonder programma te bieden te hebben.

'Memory of Light' is de première van deel I, de eerste tien minuten, van het multidisciplinaire kunstproject BOB & I (Between Open Borders and Isolation). Dat is een samenwerking tussen beeldend kunstenaar Lawrence Kwakye (Den Haag), choreograaf Fernando Dominguez (Mexico/Rotterdam), danser en circus artiest Xavier Hernandez (Mexico) en danseres Samantha van den Doel (Den Haag). De dansperformance koppelt dus beeldende kunst en dans. Het laat beweging tussen verschillende werelden zien, die wordt verkent door Kwakye’s glow-in-the-dark collages en objecten. Deze werken komen tot leven, bewegen en transformeren tot glow-in-the-dark video- en filmbeelden, die uiteindelijk weer verstillen tot fotografische herinneringen.

Het stuk – die eerste tien minuten – wordt zaterdag twee keer (om twaalf en vier) en zondag nog eens (om twee uur) opgevoerd op de bovenverdieping van het pand aan de Hoogstraat. Idee is dat daarmee ook geld wordt ingezameld om de volgende tien minuten van het stuk te kunnen realiseren – en zo verder, tot de uurdurende performance zoals die de kunstenaars voor ogen staat, een feit is. "Dit soort projecten verdienen het om gezien te worden en tot wasdom te komen", aldus Bakker. 

Morgen is bij Ruimte in Beweging voor het eerst de tentoonstelling Schetsboek te zien. Zondag om half vier de opening, maar in verband met Art Rotterdam de komende middagen al te zien, met werk van Karin van As, Gerda Busser, Theo Gootjes, Leo Gootjes, willem van hest, Nancy Hoogstad, René Maagdenberg, Marijn van der Waa en Tineke Weber. In de tentoonstelling laten schetsboektekenaars met uiteenlopende achtergronden hun boeken zien en tonen enkele werken die er uit zijn voortgekomen. "Het schetsboek kan een vrijstaat zijn, een niemandsland waar de tekenaar zijn eigen wetten mag gehoorzamen. Waar de kleren van de keizer van tastbare materialen zijn en waar de mooiste schepsels geboren worden", aldus de organiserende stichting Kunst Werkt.

Op de foto's hieronder: Joke Bakker, de nog lege zaal die in het weekend verduisterd het totaal wordt van Memory of Light, het affiche van Het Schetsboek en de Van Nellefabriek.

Bekijk de foto'sGerelateerd