Rechter: Picnic geen supermarkt

03-12-2019 Winkelen Redactie


AMSTERDAM - 'Online supermarkt' Picnic is geen supermarkt. En hoeft daarom zijn personeel ook niet volgens de supermarkt-cao te betalen.

Dat stelt de Amsterdamse rechtbank vandaag in een vonnis in een zaak aangespannen door de FNV. De vakbond eiste dat Picnic personeel hetzelfde betaalt als andere, ook fysieke supermarkten. Deze wijze van honoreren zou het bedrijf een concurrentievoordeel opleveren, aldus de bond. Oneerlijk, want het zou een premie betekenen op onderbetaling van de werknemers, aldus FNV. Essentieel aan een cao is volgens de bond dat gelijk werk gelijk wordt betaald.

De webwinkel staat echter in zijn gelijk door zich niet te houden aan de cao voor supermarktpersoneel, zo stelt de rechter. 

Het conflict spitst zich met name toe op de honorering van de werknemers ’s avonds en in het weekend. Picnic kent geen toeslagen op werken op deze momenten.

Picnic wees bij de rechter op zijn afwijkende organisatiestructuur. Het bedrijf is niet één organisatie, maar heeft activiteiten verdeeld over tien verschillende bv’s, met namen als Picnic BV, Picnic Technologies BV en en Picnic Hubs BV. Slechts één ervan houdt zich bezig met exploitatie van de onlinesupermarkt. Die bv moet zich daarom als enige aan de supermarkt-cao houden, oordeelt de rechtbank.
 
De andere negen bv’s ziet de rechter niet als supermarkt, omdat zij zich alleen bezighouden met bijvoorbeeld distributie, of ontwikkeling van een website en app. In theorie zouden die bv’s ook voor andere opdrachtgevers kunnen werken. Verreweg het grootste deel van het Picnic-personeel werkt bij deze negen bv’s.

Picnic is tevreden over de uitspraak. "De suggestie van de FNV dat wij mensen slecht zouden betalen is klinkklare onzin. Wij behoren tot de beste betalers in de sector", zegt medeoprichter Michiel Muller.

FNV beraadt op erover in beroep te gaan.

Schiedam was in 2017 een van de eerste steden waarin Picnic actief werdGerelateerd