Politie steekt Schiedamse jongeman hart onder riem

17-01-2022 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De Schiedamse politie vraagt vandaag aandacht voor Matthew van der Ham. Niet omdat hij gezocht wordt of zo, maar om zijn inzet onder de aandacht te brengen van de mensen.

Van der Ham zet zich 'met hart en ziel' in voor mensen met mentale problemen. "Petje af hoe hij nu jongeren wil helpen met zijn actie @stugglingoutloud", aldus de basiseenheid via sociale media.

De Schiedammer Van der Ham zet zich in voor mensen met psychische problemen. Dat doet hij vanwege zijn eigen ervaringen met de zorg aan mensen met mentale problemen. "Er rust een taboe op het bespreken van psychische klachten. Erover praten wordt als ‘zwak’ neergezet. Hier moet verandering in komen", zo stelt hij op internet, bij een initiatief om geld in te zamelen voor de organisatie Mind. 

"Ik kwam voor het eerst in aanraking met een psycholoog toen ik mijn ouders op zestienjarige leeftijd vertelde dat ik ernstig sombere klachten had", vertelt de Schiedammer openhartig. "Ik zat volledig met mezelf in de knoop en ik had het gevoel dat ik inmiddels wel uitgekeken was op het leven. Ik had nergens meer zin in, ik sliep weinig en het voelde alsof er geen perspectief meer was." Van der Ham kreeg 'veel verschillende intensieve therapieën', die hem veel hielpen. "Ik heb geleerd dat we eigenlijk niet echt controle over onze gevoelens hebben. We hebben alleen controle over hoe we op onze gevoelens reageren."

De organisatie Mind zet zich in om hier verandering in te brengen, aldus Van der Ham. "Ik deel mijn verhaal om het goede voorbeeld te geven en geld in te zamelen voor deze organisatie. Ook zal ik jongeren via mijn sociale media helpen met tips geleerd uit mijn eigen ervaringen."


Gerelateerd